Verkiezingen in Nederland: nog 1 week te gaan
De belangrijkste lijsttrekkers voor de komende verkiezingen in Nederland tijdens het verkiezingsdebat van De Telegraaf.
foto © ANP / ANP
Het lijkt er sterk op dat de kiezers in de noordelijke Nederlanden de politieke kaarten serieus gaan herschikken.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementDit zijn de meest recente resultaten van de laatste peilingen op één week voor de Tweede Kamerverkiezingen.
- Het wordt een strijd om de eerste plaats tussen de NSC met Pieter Omzigt (en zonder kandidaat voor het Torentje) tegen VVD-lijsttrekster Dilan Yesilgoz ;
- het kartel PvdA-GroenLinks met lijsttrekker Timmermans staat stevig derde, en zal het minister-presidentschap niet kunnen pakken. Bovendien is een coalitie op links moeilijk door de vele kleine partijen langs die kant. Timmermans en Klaver zullen water bij de rood-groene wijn moeten doen richting Omtzigt en/of Yesilgoz;
- de PVV kan haar zetelpositie handhaven en staat op vier in de rangorde. Opvallend is wel dat deze partij wordt gepeild tussen 17 en 21 zetels. Dat is een opvallend verschillende inschatting;
- de BBB begint serieus terug te vallen en in het zicht van de Verkiezingen komt de kaap van de 10 zetels in het zicht. De dossiers inzake stikstof- en mestproblematiek zijn op de achtergrond geraakt. Ook is de kandidate voor het Torentje, Monica Keizer, onzichtbaar in de campagne;
- de linksliberalen van D66 staan op zwaar verlies maar lijsttrekker Jetten heeft een inhaaloperatie ingezet;
- nog op links is er de stagnatie van de Partij van de Dieren (door de vele interne ruzies) en de uiterst linkse SP van Marijnissen dreigt te halveren; VOLT blijft hangen en het linkse Turks-gerichte DENK staat op lichte winst;
- de christelijke partijen CU en SGP blijken hun posities te kunnen handhaven. Maar voor het CDA dreigt een electoraal drama, al leeft de partij eigenlijk voort in de BBB en vooral in het NSC van Pieter Omtzigt;
- langs rechts staan JA21 en het Forum op verlies.
Het is duidelijk dat de kern van de nieuwe Nederlandse regering uit de groep van de vijf grootste partijen zal moeten komen. Deze vijf halen tussen de 103 en de 109 zetels in de Tweede Kamer.
Het zal ook makkelijker zijn een regering te vormen via rechts dan via links. Maar er is maar één coalitie mogelijk met drie partijen: de combinatie van de drie grootste actoren, de combinatie van VVD, NSC met het linkse kartel. Alleen… deze coalitie heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer. Want Omtzigt heeft daar geen zetels. Wie daar wel 16 zetels heeft is de BBB. Dat is hét sterke punt van de BBB: de positie in de Senaat.
Naar programma staan de VVD, het NSC en de BBB het kortst bij elkaar, maar ze komen niet aan een meerderheid in beide Kamers. Steun, in welke vorm dan ook, van de PVV maakt dit wel mogelijk.
De laatste Ipsos-peiling geeft nog belangrijke informatie: in welke mate is uw stem al zeker? Het antwoord is dat maar 40% van de ondervraagden zeker is van zijn of haar stem. Daardoor wordt het des te belangrijker in de laatste week voor 22 november geen fouten te maken.
Twee conclusies. Het lijkt er sterk op dat de kiezers in de noordelijke Nederlanden de politieke kaarten serieus gaan herschikken. De thema’s bestaanszekerheid/welvaart en asiel-migratie zijn voor het grootste deel van de kiezers doorslaggevend. Men is dus gewaarschuwd in de Zuidelijke Nederlanden…
Herman Matthijs doceert publieke en openbare financiën aan de UGent en de VUB. Hij volgt o.m. overheidsadministratie en -begrotingen op, maar evenzeer de politiek van de VS.
Een jaar geleden trokken de Nederlanders naar de stembus. Hoe staat de regering er vandaag voor?
Extreemlinks en -rechts werken samen om de regering Barnier al na drie maanden weg te sturen, terwijl Frankrijk financieel dieper in het moeras zakt.