Vlaanderen eist hoofdrol in voorbereiding Belgische houding inzake brexit
VOKA schoof met de Vlaamse regering aan tafel omtrent de brexit.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementTer voorbereiding van de brexitonderhandelingen die waarschijnlijk volgende lente starten, hield de Vlaamse Kamer voor Koophandel (VOKA) op dinsdag 20 december in Brussel rondetafelgesprekken met experts en met de Vlaamse regering. VOKA beklemtoonde daarbij het belang voor Vlaanderen bij een handelvriendelijke brexit. Het Belgische standpunt bij de aankomende brexit–onderhandelingen dient daarmee rekening te houden, zo klonk het. Het VK is immers voor ons land de vijfde belangrijkste handelspartner met een export van 15 miljard euro en een import van 27 milard. In België telt Vlaanderen voor 86% van de uitvoer en 89% van de invoer. De handelsbetrekkingen met het VK zijn daarom voor Vlaanderen van het grootste belang zo, oordeelt VOKA terecht.
Directeur-Generaal Hans Maertens verklaarde dat vooral invoerrechten en extra administratieve rompslomp voor VK-producten dienen vermeden te worden maar dat daartegenover het vrije verkeer van werknemers uiterst belangrijk is. Vlaanderen, zo zei hij nog, moet wat dit land betreft de hoofdrol spelen in de brexit- onderhandelingen en dat moet glashelder zijn vooraleer die van start gaan om te vermijden dat Wallonië zoals bij het CETA-akkoord nogmaals een gelijkaardige klucht opvoert.
Na de bijeenkomst, benadrukte Vlaams minister-president Geert Bourgeois nog dat een gezamenlijke EU-aanpak absoluut noodzakelijk is om te vermijden dat de grotere EU-landen en misschien ook sommige Noordse landen partiële akkoorden met het VK sluiten.
Dit artikel kadert in het project ‘Soevereiniteitsbewegingen in Europa’ dat tot stand komt met de steun van de Vlaamse overheid.
Foto: (c) Reporters
Tags |
---|
Personen |
---|
Theo Lansloot (1931 -2020) was licentiaat handels- en financiële wetenschappen. Hij was als ambassadeur op rust publicist bij verschillende media. Door zijn professionele achtergrond was hij welbeslagen inzake diplomatie en internationale politiek. Ook volgde Theo de verhoudingen tussen Nederland en Vlaanderen op de voet.
Oud-diplomaat Theo Lansloot linkt de resultaten van de Amerikaanse congresverkiezingen met de groeiende internationale spanningen.
Vandaag 1632: Baruch Spinoza geboren, belangrijk filosoof, maar vooral verketterd door kerk en staat
Baruch Spinoza houdt vast aan zijn ideeën, ook al komt hem dat op verbanning uit de joodse gemeenschap, een plek op de Index en een Nederlands publicatieverbod te staan.