fbpx


Niet gecategoriseerd

Voorbeschouwing bij een eredoctoraat
Academici leven in een ideologische schijnwereld, in een reusachtige echokamer die hun politiek correcte fraseneindeloos weerkaatst, in een safeplace waar ze ongestoord de ‘juiste gevoelens’ en de ‘juiste meningen’ kunnen cultiveren. Met de realiteit buiten hun universitaire cocon hoeven academici geen rekening te houden, daar toren ze hoog bovenuit. Het uitreiken van een eredoctoraat aan Angela Merkel door de universiteiten van Leuven en Gent past perfect in dat plaatje. Officieel luidt het dat de Duitse kanselier een eredoctoraat ontvangt vanwege haar diplomatieke en politieke inspanningen om de politieke sterkte van Europa uit te bouwen en de waarden te verdedigen die ons continent toelaten om in verscheidenheid toch eenheid tevinden. Tja …

Mij komt het beeld voor ogen van Angela Merkel – het was nog 2015 – die haar landgenoten toesprak en hen de boodschap meegaf dat de vele vluchtelingen Duitsland onherkenbaar zouden veranderen. Zij sprak die woorden uit met die bevreemdende afstandelijkheid die haar kenmerkt, als sprak ze over een land ergens ver weg. Of ze die in het vooruitzicht gestelde onherkenbaarheid een goede of een slechte zaak vond, kon je nergens uit afleiden. Het klonk alsof ze het had over de onafwendbare gang van de geschiedenis, over het onomkeerbare gevolg van de Globalisierung waar ze zo graag naar verwijst. Zoals de DDR – waar ze opgroeide en voor het eerst politiek actief was – op weg was naar het socialisme, zo was Duitsland nu op weg naar de globalisering. De geschiedenis, gaf de Duitse kanselier te kennen, wordt voortgedreven door onpersoonlijke krachten. De machtigste vrouw van Europa stond erbij en keek ernaar.

De Leuvense rector Rik Torfsverstuurde volgende tweet: Eredoctoraat KU Leuven en UGent voor Angela Merkel. Zij staat voor de democratische rechtsstaat. En het beste van onze westerse traditie.


Foto: (c) Reporters

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Miel Swillens

Miel Swillens is een Vlaamse columnist en oud-medewerker van het weekblad Tertio. Hij screef ook liedjesteksten, o.a. voor Miek en Roel. Miel overleed in augustus 2017.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.