JavaScript is required for this website to work.
post

Was Hitler een ‘lone wolf’?

De vraag moet gesteld worden

Miel Swillens18/7/2016Leestijd 1 minuut

Neen met nationaalsocialisme had die terreur niets te maken!

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Het is geweten, lezer, dat velen die lid werden van de SA, Hitlers Sturmabteilungen, kleine criminelen waren. Als die al eens iets lazen, was dat vast niet die onverteerbare turf Mein Kampf. Daar werd hooguit eens in gebladerd. Boefjes waren het, schorremorrie. Maar met het ware nationaalsocialisme hadden die maar weinig van doen.

En wie trok er naar het Oostfront? Dat waren gefrustreerde jongeren die hier niet aan de bak kwamen, slachtoffers van gewiekste ronselaars. Van Alfred Rosenbergs Der Mythus des zwanzigsten Jahrhunderts hadden die nog nooit gehoord. Sukkelaars waren, kansarme sukkelaars. Nationaalsocialisten? Kom nou!

Wat dan te denken van die mannen van de Waffen-SS, in hun zwarte uniformen met doodskop op de kepie? Die lieten Joden hun eigen graf graven en maaiden ze daarna neer met machinegeweren. Maar die mannen waren getraumatiseerd door de oorlog, lezer. En ja, er zaten psychopaten bij, maar die vind je overal, in elk land en bij elke gezindheid. Waarom denken we automatisch aan het nationaalsocialisme als het over dergelijke wreedheden gaat? Kom zeg, stop met dat Ariërs bashen!

Alles welbeschouwd, lezer, ligt de conclusie voor de hand: Hitler was een lone wolf.

Miel Swillens is een Vlaamse columnist en oud-medewerker van het weekblad Tertio. Hij studeerde Germaanse filologie aan de RUG en is een oud-leraar van het Sint-Jozef-Klein-Seminarie in Sint-Niklaas en ook van de Vrije Handelsschool Sint Joris in Gent. Hij schreef in het verleden teksten voor Miek en Roel, zoals Het Verdronken Land Van Saeftinge (1970) en Het Land Van Nod (1970). Miel overleed in augustus 2017.

Meer van Miel Swillens

De auteur van dit essay Jan-Werner Müller is hoogleraar politiek aan Princeton University, maar werkt momenteel als onderzoeker rond het thema populisme aan de universiteit van Wenen. Wat is populisme? is gebaseerd op lezingen die Müller gaf aan het Weense Institut für die Wissenschaften vom Menschen en draagt daar ook de sporen van. Een vlot leesbare tekst kan je het niet echt noemen. Daarvoor is de toon en de aanpak te academisch. Of wat dacht je van volgende zin?

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen

‘Sick’ is een relevante en hilarische roman waarin Bavo Dhooge alle humoristische registers opentrekt, zonder daarbij ook maar een moment de vinger van de pols van de maatschappij te halen.