JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Wees hip, schrap een term

Standpunt

Daniël Walraeve7/6/2013Leestijd 2 minuten

Termen schrappen: de traditionele partijen zijn er dol op. Na ‘allochtoon’ en ‘ASO’ wil Gwendolyn Rutten nu ’confederalisme’ schrappen uit het Open Vld-programma. Volgens de voorzitster van de Vlaamse liberalen is de staatshervorming die de VLD ooit nodig vond met het Vlinderakkoord werkelijkheid geworden. Maar klopt dat wel?

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

VLD riep zichzelf in 2002 met de zogenaamde Novemberverklaringuit tot voorstander van het confederale model. Opgejaagd door de N-VA en innig gelukkig met het Vlinderakkoord zegt de huidige voorzitster nu dat het volgende liberale partijcongres, toevallig ook in november, de term confederalisme moet schrappen uit het programma (wat overigens meteen interne kritiek opleverde). ‘Het confederalisme was destijds ingegeven door de nood aan een grote staatshervorming, maar die ligt er nu’, aldus Rutten.

Ja? Ligt die er nu? Een mogelijk probleem voor Rutten is dat het confederale model van de VLD in 2002 al wat concreter was dan enkel de vage term zelf. De Novemberverklaring is zeker geen doorwrocht werkstuk over een confederale structuur binnen België maar poneert toch enkele niet mis te verstane doelstellingen. Dat maakt een goed begrip van de confederale opvatting van de Vlaamse liberalen én een vergelijking met de huidige situatie mogelijk.

Uit de Novemberverklaring van (Open) VLD uit 2002:

‘De VLD wil een beter statuut voor Vlaanderen door de definitieve keuze voor een confederaal model. Het zwaartepunt komt bij de deelstaten te  liggen die bepalen welke bevoegdheden ze aan het federale niveau laten. Het aantal bestuursniveaus moet verminderen. Vlaanderen moet minstens bevoegd worden voor de gezondheidszorgen, de kinderbijslagen, het tewerkstellingsbeleid en het mobiliteitsbeleid. Taalfaciliteiten moeten uitdoven. Elk bestuursniveau krijgt de volledige fiscale autonomie. Wat op  een lager bestuursniveau kan, hoeft niet hogerop te worden beslist. Solidariteit kan er nooit toe leiden dat de betalende partij op het eind minder middelen krijgt dan de ontvangende  partij. Daartoe is het noodzakelijk dat de solidariteit transparant is.’

Wil Rutten bij het schrappen van de term confederalisme ook deze concrete doelstellingen afzweren? Zo neen, dan blijft de Open Vld een bondgenoot voor wie een nieuwe staatshervorming wil realiseren na de volgende verkiezingen. Zo ja, dan is dit ook een legitiem standpunt maar dan is het in het belang van de duidelijkheid om transparant te zeggen dat heel die fiscale autonomie en transparante solidariteit niet meer hoeft voor Open Vld.

De toekomst zal uitwijzen of het een verstandige beslissing was om de Novemberverklaring zo expliciet in herinnering te brengen. De korte tekst roept immers ook vragen op over de steun van Open Vld aan het Vlinderakkoord. In Humo (HUMO, 20 juni 2006) zei een (anonieme) VLD-minister ooit: ‘De Verhofstadt van de Burgermanifesten zou premier Verhofstadt op zijn gezicht slaan’. De vraag die zich vandaag steeds luider stelt is: wat zouden de liberalen van de Novemberverklaring doen met de liberalen in de regering Di Rupo?

NOOT:

Op 3 juni 2010 vertelde ene Gwendolyn Rutten voor de camera’s wat confederalisme betekent voor Open Vld. 

<Een goed artikel? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

Daniël Walraeve (1988)  is het pseudoniem van een brave historicus die eigenlijk maar één onhebbelijk trekje heeft: hij is een onverbeterlijke consument van traditionele media. Elke dag leest hij zowat alle kranten en elke dag wordt hij dan weer vreselijk boos om een of ander editoriaal of ander naïef opiniestuk. Hij kan er zelf echt niets aan doen, tenzij er af en toe een stukje over plegen voor Doorbraak. Stokpaardjes zijn ideologie, identiteit en samenleven. 

Commentaren en reacties