19 december. Net binnen: Koning Boudewijn en Koningin Juliana openen kanaal Gent-Terneuzen
foto © Wikimedia
Verder ook: Lodewijk Dosfel, Suske en Wiske en Édith Piaf…
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementElk jaar In het oude Rome feest van de Opalia, een viering van Ops, echtgenote van Saturnus en godin van de rijkdommen van de bodem.
2001 Overlijden te Goes (Zeeland) van Hans Warren (80), Nederlands schrijver en dichter.
1996 Vanuit Temse vaart De Navigator de Schelde af. Dit is top op heden het laatste grote schip dat door een Vlaamse scheepswerf werd gebouwd.
1996 Overlijden te Parijs van Marcello Mastroianni (72), Italiaans filmacteur die in zowat 60 films optrad. Zowel Catherine Deneuve, zijn jarenlange maîtresse, als Chiara Mastroianni, dochter uit zijn eerste huwelijk, én zijn laatste vriendin Anna Maria Tatò waren bij het sterfbed van Mastroianni aanwezig.
1992 Overlijden te Middelkerke van Marie-Delfine Nicasie (91). Eind jaren 1920 richt ze mee de sociale dienst van het Vlaams Huis in Brussel op en zo werd ze nauw betrokken bij de administratieve werking van het Vlaams Nationaal Verbond (VNV). Na de Tweede Wereldoorlog wordt Nicasie tot drie jaar gevangenis veroordeeld. Eind 1947 komt ze vrij. Haar advocaat Frans van der Elst introduceert haar in de Volksunie, vanaf de stichting in 1954. Ze neemt er het secretariaatswerk op zich en blijft dat doen tot 1968. Samen met haar tweede echtgenoot August Peeters vormde ze de draaischijf van de interne partijwerking.
1981 Het Comité flamand de France geeft een Manifeste des Flamands de France uit, in samenwerking met nog vier andere Frans-Vlaamse verenigingen.
1980 Geboorte te Vinnytsja (Oekraïne) van Victoria Koblenko, Oekraïens-Nederlandse actrice, presentatrice en columniste. Koblenko spreekt vloeiend Nederlands, Oekraïens, Russisch, Duits, Frans en Engels. Ze ontving voor deze kennis de Gouden Talenknobbel, een stimuleringsprijs voor meertaligheid, van Van Dale Uitgevers.
1974 De Altair 8800 microcomputer komt als bouwpakket op de markt. Het is de eerste computer gericht op particulieren. Je kan hem ook de eerste PC noemen.
1968 Het Kanaal Gent-Terneuzen wordt geopend door koningin Juliana en koning Boudewijn.
1947 De krijgsraad in Gent veroordeelt de Vlaamse arts en hoogleraar Reimond Speleers tot 20 jaar buitengewone hechtenis. Hij was een symbolisch lid van de VNV-leiding, zonder enige politieke activiteit. Op uitnodiging van de Duitse ambassade trad hij in 1943 op als Belgisch lid van de internationale commissie voor het onderzoek van de massamoord, door de Sovjets, op krijgsgevangen Poolse officieren in Katyn (nabij Smolensk, in Rusland). De bevindingen van de commissie – een door de Sovjets gepleegde massamoord – bleken uiteindelijk juist te zijn. In de gevangenis wordt Speleers zwaar ziek. Hij wordt in 1948 overgebracht naar een kliniek in Aalst, waar hij drie jaar later overlijdt.
1945 Eerste publicatie in de krant De Nieuwe Standaard van Suske en Wiske, de stripreeks van Willy Vandersteen. Het wordt de langstlopende stripreeks in Benelux.
1923 Bij beslissing van het Kremlin wordt het autonome gewest van de Wolga-Duitsers een Sovjetrepubliek.
1920 Vrijlating om gezondheidsredenen van Lodewijk Dosfel, Vlaamse jurist en letterkundige. Hij had een gevangenisstraf van 10 jaar gekregen omdat hij tijdens de Eerste Wereldoorlog hoogleraar was geweest aan de vernederlandste Rijksuniversiteit Gent. Priester Eugeen van de Perre start een campagne om Dosfel gratie te verlenen. Hij brengt op korte tijd 36 000 handtekeningen bij elkaar. De geknakte Dosfel sterft in 1925, 44 jaar oud. In zijn geboortestad Dendermonde is een straat naar hem genoemd.
1918 Laatste nummer van het illegale belgicistische blad De Vrije Stem, dat in het Antwerpse verscheen onder de leuzen ‘Noch Vlaming, noch Waal maar Belg’ en ‘Eeuwig trouw aan het Vorstenhuis’. August Borms wordt ‘Judas Borms en zijn Judaskliek’ genoemd en de vernederlandsing van de Gentse universiteit in 1916 streng afgekeurd.
1915 Geboorte te Parijs van Édith Piaf, pseudoniem van Édith Giovanna Gassion, een van de grootste zangeressen die Frankrijk ooit heeft gehad. Bekend gebleven zijn haar La Vie en rose, Non, je ne regrette rien, Milord en zoveel andere chansons. Maar haar beroemdheid contrasteerde scherp met haar droevige persoonlijke leven.
1915 Overlijden te Breslau (Schlesien) van Alois Alzheimer (51), Duits neuropatholoog en psychiater naar wie de ziekte met die naam is genoemd.
1890 Overlijden te Cannes van César De Paepe, Vlaams arts en strijdende vrijzinnige socialist. Hij begint zijn militantenbestaan in de vereniging Vlamingen Vooruit. Doelstelling is de gelijkstelling van Vlamingen en Franstaligen, onder meer door een programma van economische welvaart, gebaseerd op het collectiviseren van de grond. Voor De Paepe is de sociale scheidingslijn tussen het Frans en het Nederlands onaanvaardbaar. Het systematisch in de hoek drummen van het Nederlands is een bewuste politiek van het Belgische establishment die fundamenteel asociaal uitpakt. Daarom moet het Nederlands gelijkberechtigd worden, het onderwijs in Vlaanderen op alle niveaus ingrijpend hervormd en op alle niveaus, tot en met de universiteiten, consequent vernederlandst.
De Paepe bewondert de Duitse sociaaldemocratie en bepleit de vorming van politieke arbeiderspartijen. Hij is dan ook in 1885 een van de belangrijkste stichters van de Belgische Werkliedenpartij (BWP). De Vlaamse dimensie is vanaf het begin ook merkbaar in De Paepes vrijzinnig denken. De Kerk is in zijn ogen evenzeer een mechanisme om de Vlaamse bevolking onder de knoet te houden en haar taal te vernietigen. De oorzaak van deze Belgische situatie ziet hij in de scheiding der Nederlanden in 1830.
1843 Eerste publicatie van A Christmas Carol, de eerste en beroemdste van de reeks kerstvertellingen van Charles Dickens. Het verhaal gaat over de oude gierigaard Ebenezer Scrooge, die op kerstnacht bezoek krijgt van drie geesten. Ze houden hem een onwelkome, maar leerzame spiegel voor. Het verhaal wordt nog altijd graag verteld. Het is ook verfilmd en duikt ieder jaar in de kersttijd weer op, in diverse vormen en versies.
1741 Overlijden te Avatsja (Rusland) van Vitus Bering (60), Deens ontdekkingsreiziger, die in Russische dienst de Beringstraat ontdekte. In 1741 leed Vitus Bering hier schipbreuk met zijn schip Sint-Peter en stierf er samen met 28 van zijn mannen. Pas in 1991 werden hun skeletten ontdekt.
1722 Stichting door Karel VI van de Koninklijke en Keizerlijke Compagnie van Indië, beter bekend als de Compagnie van Oostende. Het is een eerste poging van de Zuidelijke Nederlanden om deel te nemen aan de winstgevende handel op Indië en Afrika.
1798 Overlijden in Parijs van de Vlaamse auteur, boekhandelaar en uitgever Charles Joseph Panckoucke, afkomstig uit Rijsel in Frans-Vlaanderen. Hij was de uitgever van het maandblad Annonces et affiches pour les Pays-Bas français en, in Parijs, van het eerste Franse staatsblad (Journal Officiel) alsook van Tableau encyclopédique et méthodique des trois règnes de la nature, een rijk geïllustreerde encyclopedie van planten, dieren en mineralen.
1110 Boudewijn van Bonen, eerste koning van Jeruzalem, en koning Sigurd van Noorwegen veroveren de oude Fenicische havenstad Sidon. De stad blijft onder het bewind van de kruisvaarders tot in 1291.
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
Frans Daels wordt Vlaamsgezind als militair arts aan het IJzerfront. Hij zet de IJzerbedevaarten mee op, daarnaast is hij een veelvuldig gelauwerd arts vanwege zijn medisch onderzoek.
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens bespreken de actualiteit aan de overkant van de oceaan.