29 augustus. Net binnen: koningin Astrid (29) verongelukt
Koningin Astrid (1905-1935).
foto ©
En verder: Lili Marleen, Ingrid Bergman en de Opiumoorlog…
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementElk jaar In Swaziland Umhlanga (Rietdans Festival), eind augustus of begin september. De exacte datum wordt jaarlijks door de koning van Swaziland bepaald. Een eeuwenoude traditie waarbij de ongehuwde en kinderloze vrouwen van het land vers gesneden riet aanbieden aan de koningin-moeder ter bescherming van haar woongelegenheid. Het is een van de grootste en kleurrijkste culturele gebeurtenissen in Afrika.
Het festival duurt ruim een week. De dag van het aanbieden van het riet (meestal op een maandag) vormt het hoogtepunt. Die dag wordt er gedanst en gezongen in traditionele kleding. Alleen meisjes en vrouwen die nog maagd zijn mogen meedoen. Vaak kiest de koning een van de meisjes om mee te trouwen.
Aan het einde van de dag wordt de omheining van het koninklijk onderkomen herbouwd met het aangeleverde riet.
2004 In het VPRO-televisieprogramma Zomergasten vertoont VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali de film Submission Part 1. Ze heeft hem samen met Theo van Gogh gemaakt. De film is een aanklacht tegen de onderdrukking van de vrouw door de islam. Van Gogh wordt op 2 november 2004 in Amsterdam vermoord door Mohammed Bouyeri.
1996 In de Atlantische Oceaan wordt een begin gemaakt met de berging van het in 1912 vergane schip de Titanic.
1982 Geboortedag (en in 1982 ook de sterfdag) van de Zweedse actrice Ingrid Bergman. Ze werd geboren in Stockholm en overleed in Londen, op haar 67e verjaardag aan de gevolgen van borstkanker. Bekende films van haar zijn onder meer Casablanca, Notorious, Spellbound en Herfstsonate. Ze ontving Oscars voor Anastasia, Gaslight en Murder on the Orient Express.
1972 Overlijden in Wenen van Lale Andersen, artiestennaam van Lieselotte Bunnenberg, Duitse zangeres en liedschrijfster. Ze is het meest bekend van haar wereldberoemde hit Lili Marleen uit 1939.
1950 Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) beslist dat West-Duitsland en Japan in 1952 weer mee mogen doen aan de Olympische Spelen, na een uitsluiting vanwege de Tweede Wereldoorlog.
1949 De Sovjet-Unie brengt haar eerste atoombom tot ontploffing.
1943 In Rijsel vindt het zeventiende en laatste congres van het Vlaams Verbond van Frankrijk plaats. Na de Tweede Wereldoorlog wordt de werking verdergezet door andere organisaties zoals het Komitee voor Frans-Vlaanderen (KFV) en het tijdschrift Notre Flandre.
1939 De Nederlandse regering kondigt de algemene mobilisatie af. Al snel blijkt dat de training en de bewapening van het Nederlands leger ondermaats is.
1935 Overlijden in Küssnacht (Zwitserland) van koningin Astrid (29), echtgenote van koning Leopold III (1901-1983). Ze overleed door een auto-ongeval. Haar man zat aan het stuur van de wagen, waarover hij de controle verloor. De omstandigheden zijn nooit helemaal opgehelderd.
Ze was een dochter van prins Karel van Zweden (1861-1951) en prinses Ingeborg van Denemarken (1878-1958). Astrid was slechts anderhalf jaar koningin van België. Ze was vanaf het begin zeer populair, vooral in Vlaanderen, door haar eenvoudig en onconventioneel gedrag.
Bij haar aankomst in Antwerpen vergat de prinses alle ceremonieel en vloog haar verloofde om de hals. Dit spontane gebaar was het begin van de enorme sympathie die Astrid verwierf. Ze was de moeder van groothertogin Joséphine-Charlotte van Luxemburg (1927-2005) en de koningen Boudewijn (1930-1993) en Albert II (1934). Samen met de vorstin overleed ook haar ongeboren, vierde kind.
1893 De Amerikaan Whitcomb Judson verkrijgt een octrooi op de ritssluiting.
1891 Geboorte van Robert de Waele, een landbouwingenieur die tijdens de Eerste Wereldoorlog doceerde aan de Hogere Land- en Tuinbouwschool van de tijdens de bezetting vernederlandste Gentse universiteit. Na de oorlog was hij de eerste activist die voor de krijgsraad verscheen. Zijn veroordeling tot de doodstraf, op 23 januari 1919, verwekte opschudding en verontwaardiging in Vlaanderen. In beroep werd de doodstraf omgezet in 20 jaar hechtenis.
De Waele werd ten laste gelegd dat hij, samen met 66 andere katholieke Vlaamse academici, het manifest van de Katholieke Vlaamse Oud-Hoogstudentenbond ter heropening van alle universiteiten in België en in het bijzonder van die te Gent met het Nederlands als voertaal, had ondertekend (1916). Verder was hij lid geweest van de Raad van Vlaanderen en van andere activistische organisaties zoals Jong-Vlaanderen. Robert de Waele overlijdt in 1963, op de leeftijd van 72.
1885 De constructeur Gottlieb Daimler (1834-1900) krijgt patent op zijn ontwerp voor een motorfiets, in Duitsland de Einspur (eenspoor) genoemd. Het is de eerste motorfiets met benzinemotor ter wereld, een viertaktmotor nog wel.
1862 Geboorte te Gent van de schrijver Maurice Maeterlinck, Nobelprijs voor literatuur in 1911. Op 29 januari 1914 worden zijn werken door het Vaticaan op de Index geplaatst.
1842 Het Verdrag van Nanking tussen het Verenigd Koninkrijk en het Chinese Qing-keizerrijk maakt een einde aan de Eerste Opiumoorlog. In de negentiende eeuw werd er in China op grote schaal opium ingevoerd.
Miljoenen Chinezen waren verslaafd aan deze drug. Opium was in die tijd de enig beschikbare pijnstiller. Westerse mogendheden maakten enorme winsten door de Chinezen opium te verkopen. Voor China had dit desastreuze gevolgen.
Niet alleen was er de opiumverslaving, maar er dreigde ook nog een monetaire crisis omdat zilver hét betaalmiddel voor opium was. De zilverprijs steeg hierdoor enorm en veel Chinezen konden hierdoor hun belastingen niet meer betalen. Die belastingen moesten namelijk ook in zilver worden betaald.
In 1839 besloot keizer Daoguang hard op te treden. Hij stuurde een afgezant naar Kanton en liet hem invallen doen in de pakhuizen. Er werd een grote hoeveelheid opium in beslag genomen. Die opium werd vervolgens in het openbaar verbrand, tot woede van de Britten en andere buitenlandse handelaren. De regering in Londen eiste genoegdoening en stuurde een expeditieleger naar China. Er was nauwelijks weerstand. De Britten namen al snel enkele havens in bezit en veroverden ook Shanghai.
Met het Verdrag van Nanking (1842) kwam een eind aan deze Eerste Opiumoorlog. In het verdrag werd vastgelegd dat de Chinezen een flinke schadeloosstelling moesten betalen voor de vernietigde koopwaar. Ook moesten de Chinezen de Britten voortaan toegang verschaffen tot vijf havensteden, waaronder Shanghai. En Hongkong werd een Britse kroonkolonie waardoor de Britten een goed bruikbare natuurlijke haven in handen kregen. Toen woonden er daar slechts 7.000 mensen.
1758 In South Jersey wordt het eerste indianenreservaat in de Verenigde Staten geopend: Brotherton Indian Reservation, het tegenwoordige Indian Mills.
1645 Overlijden in Rostock (Mecklenburg) van Hugo de Groot, de grootste Nederlandse jurist ooit en grondlegger van het volkenrecht. Hij ligt begraven in de Nieuwe Kerk in Delft, vlakbij prins Maurits van Nassau.
1475 Het Verdrag van Picquigny maakt een definitief eind aan de Honderdjarige Oorlog. Het verdrag is niet gunstig voor Frankrijk, maar het bekomt wel dat de Engelsen hun steun aan de hertog van Bourgondië opzeggen. Dit verzwakt aanzienlijk de positie van Karel de Stoute die twee jaar later zal omkomen in de slag bij Nancy.
Tags |
---|
Personen |
---|
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
Schrijfster Henriëtte Roland Holst groeide op als notarisdochter en werd onder invloed van Herman Gorter marxiste. Ze evolueerde van sociaal-democrate tot overtuigd communiste.
‘Afgrond’ verhaalt de waargebeurde verhouding tussen Venetia Stanley en de veel oudere Britse premier Henry Asquith, die leidde tot een kabinetscrisis.