6 augustus. Net binnen: hoe fijn is de elektrische stoel?
Artsen stellen het overlijden vast van een pas geëlektrocuteerde veroordeelde (1940).
foto ©
En verder: Maurits Geerardyn, de atoombom en de elektrische stoel…
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementElk jaar Onafhankelijkheidsdag op Jamaica. Hiermee viert het Caraïbische eiland met zijn drie miljoen inwoners dat het in 1962 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië.
1948 In Londen is de Nederlandse atlete Fanny Blankers-Koen, ‘de vliegende huisvrouw’, de eerste vrouw die drie gouden medailles wint op Olympische Spelen.
1945 In slechts een paar maanden ontwikkelen de Amerikanen een atoombom, die ze willen inzetten om vijf Japanse steden te vernietigen. In juli 1945 testen ze de eerste atoombom in New Mexico en die blijkt succesvol.
Onmiddellijk worden twee bommen verscheept naar de Stille Oceaan en geeft president Truman de opdracht op elk geschikt moment de bommen te laten vallen. Hiroshima is op 6 augustus 1945 het eerste slachtoffer. Om 8:16 uur plaatselijke tijd laat een Amerikaans B-29 vliegtuig de atoombom Little Boy vallen op de burgerbevolking van de stad. 80.000 mensen sterven direct, 200.000 slachtoffers sterven in latere jaren aan de gevolgen van de straling.
De drie meter lange bom die op Hiroshima werd gegooid, had een doorsnede van 71 centimeter en bevatte ruim 64 kilo verrijkt uranium dat zich in twee van elkaar gescheiden compartimenten bevond. De bom kwam op 550 meter hoogte boven de Japanse stad tot ontploffing doordat springstof de twee uraniummassa’s samengevoegde. Hierdoor ontstond een vernietigende kettingreactie.
Voor de Japanners zich overgaven gooiden de Amerikanen nog een bom. Drie dagen na de bom op Hiroshima werd deze tweede atoombom op de Japanse stad Nagasaki geworpen. Deze kreeg de naam Fat Man. Aanvankelijk wilden de Amerikanen de bom op de stad Kokura gooien, maar door slecht weer werd uitge
weken naar Nagasaki.
1941 Vertrek van de eerste Vlaamse vrijwilligers voor het Oostfront.
1938 Geboorte in Amsterdam van Carry Tefsen, onvermoeibare actrice op televisie, in film en theater. Ze speelde ‘Mien Dobbelsteen’ in de VARA-serie Zeg ‘ns Aaa (1981-1993) en ‘Opoe Withof’ in de serie ’t Schaep met de 5 pooten (en volgende ’t Schaep-series).
Andere tv-series: De garage, Vrouwenvleugel. Presenteerde de tv-datingshow Op goed geluk. Films met haar zijn onder meer Wat zien ik?, Blue movie, Keetje Tippel, Filmpje! Trad ook op in de musical De Jantjes en zong met Vader Abraham Dicht bij elkaar. Ze is ook nog kunstschilderes.
1918 De priester Maurits Geerardyn (1896-1979) wordt aan het IJzerfront door de geheime legerpolitie gearresteerd en te Veurne gevangengezet. Daarna was hij een van de Houthakkers van de Orne (Frankrijk), de tien gestrafte Vlaamse frontsoldaten die wegens ‘twijfelachtig patriottisme’ zonder veroordeling naar een strafkamp werden gestuurd.
Geerardyn was oorlogsvrijwilliger sinds augustus 1914. Aan het front kwam hij onder de indruk van de radicale geschriften van Cyriel Verschaeve. Na een ontmoeting met de kapelaan, werd hij zijn secretaris en rechterhand. Geerardyn volgde Verschaeve ook in diens radicalisering en verdedigde bijgevolg de scheiding van Vlaanderen en Wallonië en het activisme. Daarom dus.
1890 In New York wordt voor het eerst in de Verenigde Staten iemand ter dood gebracht op de elektrische stoel, een uitvinding van de Amerikaanse tandarts en stoombootingenieur Alfred P. Southwick (1826–1898). De moordenaar William Kemmler is het proefkonijn. Die had zijn vrouw Tillie Ziegler met een bijl in stukken gehakt. Voor deze daad werd hij ter dood veroordeeld. Voordien werd de doodstraf doorgaans via ophanging uitgevoerd. Kemmler moet echter, ondanks protesten van zijn advocaten, plaatsnemen op de elektrische stoel.
De beroemde uitvinder Thomas Edison steunde overigens het gebruik van de elektrische stoel. Volgens sommigen wilde hij mensen ervan overtuigen dat wisselspanning gevaarlijk was.
De executie van William Kemmler verliep verre van vlekkeloos. Op 6 augustus 1890 werd het vonnis voltrokken. Tijdens de eerste poging werd de moordenaar 17 seconden lang geëlektrocuteerd, maar bleef toch in leven. Hierop werd de spanning verhoogd tot 2000 volt. De generator moest na de eerste poging echter opnieuw opgeladen worden, waardoor er een pauze viel tussen de eerste en de tweede poging.
Al was William Kemmler tijdens de eerste poging niet overleden, hij was wel ernstig verbrand. Omstanders hoorden hem kermen van de pijn. De tweede poging duurde veel langer. Kemmler kwam hierbij wel om het leven. Volgens omstanders was de executie een gruwelijke gebeurtenis. Ze hadden onder meer de geur van brandend vlees geroken en rook uit het hoofd van de moordenaar zien opstijgen.
Een van de aanwezigen was George Westinghouse, een Amerikaanse ingenieur en rivaal van Thomas Edison bij de ontwikkeling van het Amerikaans elektriciteitssysteem. Westinghouse sprak na de executie: ‘Ze hadden beter een bijl kunnen gebruiken’.
Ook een aanwezige reporter liet zich negatief uit over de executie: ‘Een vreselijk spektakel, veel erger dan ophanging’. Uitvinder Alfred P. Southwick, die ook bij de executie aanwezig was, liet zich wel positief uit: ‘Dit is het hoogtepunt na tien jaar werk en studie! Vanaf dit moment leven we in een beschaafdere wereld’.
1857 Geboorte in Vichte (West-Vlaanderen) van Julius Libbrecht, Vlaams-nationalist en lid van de Raad van Vlaanderen. Deze directeur van de Rijksmiddelbareschool in Gent raakt tijdens de Eerste Wereldoorlog geboeid door het activisme en meer bepaald door de radicale beweging Jong-Vlaanderen.
Na de bestuurlijke splitsing van de Belgische administratie eind 1916 wordt hij directeur-generaal voor het lager onderwijs. In februari 1917 behoort hij tot de oprichters van de Raad van Vlaanderen waarin hij zetelt als vertegenwoordiger van het katholieke Vrij Vlaanderen.
In november 1918 emigreert hij naar Nederland en vestigt zich in Heerlen (Limburg). In België wordt hij veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. Na de Uitdovingswet van 1929 keert hij terug naar Vlaanderen. In zijn nieuwe woonplaats Brasschaat wordt hij in 1931 slachtoffer van een dodelijk verkeersongeval. Hij werd 74.
1672 De Oost-Indische koopvaardijvloot, bestaande uit veertien volgeladen schepen, weet de vijandelijke Britse oorlogsschepen op de Noordzee af te schudden en meert veilig af in Delfzijl (Groningen). Admiraal Michiel de Ruyter wordt vervolgens met zijn oorlogsvloot de Eems opgestuurd om de schepen en hun kostbare lading veilig naar Texel en Amsterdam te begeleiden, wat twee weken later lukt.
1661 Met de Vrede van Den Haag wordt Nieuw Holland (Nederlands-Brazilië) afgestaan aan Portugal voor 63 ton goud. Portugal, van zijn kant, geeft Ceylon en de Molukken aan de Republiek der Zeven Nederlanden.
1302 De Vlaamse stadsmilities achtervolgen het Franse leger dat ze op 11 juli te Groeninge hebben verslagen. De stad Rijsel (Frans-Vlaanderen) opent haar poorten voor de Vlamingen.
390 Keizer Theodosius I vaardigt een edict uit, waarbij alle homoseksuelen tot de brandstapel worden veroordeeld.
Tags |
---|
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
Schrijfster Henriëtte Roland Holst groeide op als notarisdochter en werd onder invloed van Herman Gorter marxiste. Ze evolueerde van sociaal-democrate tot overtuigd communiste.
‘Afgrond’ verhaalt de waargebeurde verhouding tussen Venetia Stanley en de veel oudere Britse premier Henry Asquith, die leidde tot een kabinetscrisis.