7 februari. Net binnen: Dode Zee-rollen gevonden, al 76 jaar bron van controverse
Eén van de Dode Zee-rollen
foto ©
En verder: Juliette Gréco, Raf Verhulst en Yvonne Habets…
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnement2013 De Vrijheid leidt het volk, het beroemde schilderij van de romantische schilder Eugène Delacroix, wordt door een bezoekster van het nieuwe Louvre-Lensmuseum met een markeerstift besmeurd.
2009 Australië wordt geteisterd door de ergste bosbranden in de geschiedenis. Talloze mensen komen om. Later blijkt dat de branden zijn aangestoken.
1999 Na het overlijden in Amman van koning Hoessein ibn Talal (63) wordt zijn zoon Abdullah II dezelfde dag koning van Jordanië. Hoessein was 46 jaar lang leider van zijn land (sinds 1952). Hij was een tacticus en overlevingskunstenaar: hij overleefde tenminste tien aanslagen.
1999 Lancering van de Stardust, het eerste ruimtetuig dat materiaal uit de staart van een komeet opvangt en terugbrengt naar de aarde.
1992 Ondertekening van het Verdrag van Maastricht dat van de Europese Gemeenschap (EG) een Europese Unie (EU) maakt met onder andere een economische en monetaire unie en een – later in te voeren – gezamenlijke munt, de ‘Euro’.
1991 Haïti krijgt voor het eerst een democratisch gekozen president: de linkse priester Jean-Bertrand Aristide. Hij wordt door een coup verjaagd maar keert in 1994 terug als president na een Amerikaanse militaire interventie. Begin 2004 moet hij zijn land opnieuw ontvluchten tijdens een gewapende opstand van een rebellenleger. Hij vestigt zich in Johannesburg, Zuid-Afrika, van waaruit hij in 2011 opnieuw terugkeert naar Haïti.
1974 Het Caraïbische eilandrijk Grenada wordt officieel onafhankelijk van Groot-Brittannië.
1964 De Amerikaanse bokser Cassius Clay (1942-2016), net lid van de Nation of Islam geworden, verandert zijn naam in Mohammed Ali.
1953 De Vlaamse Concentratie, de eerste naoorlogse Vlaams-nationale partij start met een eigen weekblad: Vlaanderen.
1948 Geboorte in Maastricht (Limburg) van Yvonne Habets, journaliste en televisiepresentatrice. Ze was een van de eerste vrouwelijke televisiejournalisten van Nederland en stond bekend om haar durf. Zo was zij in 1979 de enige westerse journalist die de Amerikaanse ambassade in Teheran binnen durfde om verslag te doen van de gijzeling van het ambassadepersoneel. Ze overlijdt in 2007 op haar 57ste aan slokdarmkanker.
1947 Bij het dorp Qumran aan de rand van de Dode Zee in Palestina vindt de bedoeïenenherder Mohammed ed-Dhib oude handschriften in een grot. Via een antiquaar komen de stukken papyrus terecht bij de archeologische faculteit van de Universiteit van Jeruzalem. Vanaf dan worden de vondsten bekend als de Dode Zee-rollen. Al snel is duidelijk dat ze oude Joodse teksten bevatten, maar het duurt tientallen jaren voordat er officiële publicaties komen. Dit voedt geruchten over een samenzweringscomplot vanwege de katholieke kerk. De teksten zouden het traditionele christendom ondermijnen en daarom zou de kerk publicatie tegenhouden. Helderzienden, schrijvers en journalisten storten zich op dit sensationele onderwerp. Na de uiteindelijke publicatie van de teksten blijft van de complottheorie niets over. De teksten bevatten gewoon de oude boeken van het Jodendom die van 100 jaar voor, tot 200 jaar na het begin van de westerse jaartelling op papier zijn gezet.
1945 Een Duitse V2-raket stort neer in de Nijverheidsstraat te Antwerpen en veroorzaakt 60 burgerdoden.
1945 In België wordt de Besluitwet inzake de sociale zekerheid voor zeelieden van kracht.
1940 De Britse Spoorwegen worden genationaliseerd.
1932 James Chadwick publiceert in het tijdschrift Nature voor het eerst over het neutron, een deeltje zonder elektrische lading dat voorkomt in atoomkernen.
1932 Een mijnramp in de Monceau-Fontaine nr.19 nabij Marchienne (Henegouwen) veroorzaakt 17 doden. Deze schacht behoorde met zijn 1455 meter ondergronds tot een der diepste van Europa. Ze was in 1919 in gebruik genomen. Acht jaar later, op precies dezelfde dag, slaat het onheil in Monceau-Fontaine nog harder toe: weer sterven 26 kompels.
1927 Geboorte in Montpellier van Juliette Gréco, Franse actrice en zangeres, bekend om chansons als Deshabillez-moi, Strip-tease, Je suis comme je suis, Accordéon, Non monsieur je n’ai pas 20 ans, Jolie môme. Films: Maléfices, The big gamble, The naked earth, Lily, aime-moi, enz. Ze was van 1953 tot 1956 getrouwd met acteur Philippe Lemaire, van 1966 tot 1977 met acteur Michel Piccoli en van 1988 tot 2018 met haar vaste muzikale begeleider, de pianist Gérard Jouannest (1933-2018). In 2015 hield ze een Europese afscheidstournee. Ze overleed in 2020 op de leeftijd van 93.
1904 Een groot deel van de Amerikaanse stad Baltimore brandt af. Het vuur (‘The Great Baltimore Fire’) woedt 31 uur en verwoest zo’n 1500 gebouwen volledig en 1000 gebouwen gedeeltelijk. Als bij wonder vallen er geen slachtoffers. Het stadhuis overleeft de brand. Waarschijnlijk is het vuur ontstaan door een weggegooide brandende sigarettenpeuk.
1866 Geboorte te Wommelgem (Antwerpen) van Raf Verhulst, Vlaams-nationaal dichter en schrijver. Verhulst studeert aan de KULeuven en aan de VUB en is daarna werkzaam als journalist bij Het Laatste Nieuws, ambtenaar bij het stadsbestuur van Antwerpen en docent Nederlandse letterkunde aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen. Zijn toneelstuk Jezus de Nazarener bezorgt hem in 1904 voor het eerst bekendheid en wordt bekroond met de driejaarlijkse staatsprijs voor toneelletterkunde. Andere toneelwerken: Vorst en Volk, Semini’s Kinderen, Telamon en Myrtalee en de zangspelen Quinten Matsys en Reinaert de Vos.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog is hij hoofdredacteur van Het Vlaamse Nieuws, de krant van de Vlaamse activisten. Verhulst maakt deel uit van de Raad van Vlaanderen en heeft zitting in de Commissie voor Onderwijs en Kunst. Hij behoort binnen de Raad tot de radicale groep Jong-Vlaanderen die de voor een onafhankelijke staat Vlaanderen ijvert. Aan het einde van de oorlog emigreert hij naar Nederland. In 1920 wordt hij door het Belgische gerecht bij verstek ter dood veroordeeld. Van 1921 tot 1931 is hij lector Nederlandse taal- en letterkunde aan de universiteit van Göttingen (Nedersaksen). Hij wordt opgevolgd door zijn schoonzoon Leo Delfos.
Ook vanuit het buitenland bleef hij het Vlaams-nationale gedachtegoed uitdragen, onder meer via publicaties in weekbladen als De Noorderklok (1928-1932), Het Vlaamse Volk (1932-1935) en Het Vlaamse Land (1935-1937).
In 1940 ontvangt hij de Rembrandtprijs voor zijn historische roman Jan Coucke en Pieter Goethals. Hij overlijdt in 1941 op de leeftijd van 75.
1831 Het Nationaal Congres kondigt de Belgische grondwet af. Deze stoelt op de jakobijnse principes van de Franse Revolutie en is ook duidelijk niet voor de Vlamingen bedoeld: het zal tot 1967 duren voor er een rechtsgeldige Nederlandstalige versie van komt…
1478 Geboorte in Londen van de Engelse staatsman, humanist en schrijver sir Thomas More. Hij schreef onder meer Utopia, Latin poems, The answer to Luther, The history of King Richard III, The four last things. Hij was en bleef trouw aan de katholieke kerk, hetgeen hem in 1535 – letterlijk – de kop kostte. Paus Leo XIII verklaart hem daarvoor in 1886 zalig en paus Pius XI gaat in 1935 over tot zijn heiligverklaring.
Tags |
---|
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
Schrijfster Henriëtte Roland Holst groeide op als notarisdochter en werd onder invloed van Herman Gorter marxiste. Ze evolueerde van sociaal-democrate tot overtuigd communiste.
‘Afgrond’ verhaalt de waargebeurde verhouding tussen Venetia Stanley en de veel oudere Britse premier Henry Asquith, die leidde tot een kabinetscrisis.