Vlaming wil geen land zonder grenzen
Hendrik Vuye heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken aangeraden het visum voor de Syrische familie niet uit te reiken.
Hendrik Vuye heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken aangeraden het visum voor de Syrische familie niet uit te reiken.
In 1830 dachten velen dat België geen lang leven beschoren was. Toch bestaat België nog altijd. Hoe komt dat toch? Of is dat voortbestaan weinig meer dan een langzaam uiteenvallen of een langgerekte doodsstrijd? Vuye wijst op fundamentele gebreken van het Belgische federalisme: een disfunctioneren van de politieke democratie en nog meer van de sociale democratie. Ten slotte wijst hij erop dat fundamentele rechtsprincipes, zoals de scheiding der machten, niet eens meer worden nageleefd in communautaire zaken. Hij verwijst naar de arresten Caprasse en Thiéry van de algemene vergadering van de Raad van State.
De Belgische Grondwet is geen vodje papier, betoogde ooit Leo Tindemans in volle Egmontcrisis. Hij heeft gelijk. De Belgische Grondwet is veel meer dan dat. Hij is eender en anders tegelijk, als hij maar de Franstalige belangen dient.
Hendrik Vuye roept het ACW op om het rechtsgeding tegen Peter Dedecker te stoppen. De vrijheid van meningsuiting en het vrije politieke debat komen hier in het gedrang. Kritiek op het ACW is in een normale democratie geoorloofd. Wie dit niet inziet is zelf geen democraat, stelt Vuye.
Elke burger weegt electoraal even zwaar in een democratie. Zo zou het toch moeten zijn. Maar is het wel zo? We nemen de Kamer van volksvertegenwoordigers als testcase.
Eén man een stem! Daar zijn ooit doden voor gevallen. Het lijkt een evidentie dat elke kiezer evenveel waard is. Maar is dit ook daadwerkelijk zo? Hendrik Vuye vraagt zich af hoe dat zit vandaag deel I: het Vlaams Parlement.
Het recht op vrije en eerlijke verkiezingen is een fundamenteel mensenrecht dat sommigen willen afschaffen. En anderen, die beseffen niet eens wat het inhoudt in een moderne democratie. Vrije verkiezingen, sans chichis!
Proffen in parlement en regering. Soms lukt het, soms niet. De Canadese professor-politicus Michaël Ignatieff schreef er een ontluisterend boekje over. Lessen van overzee en bedenkingen voor het binnenland.
Brandende liefde in de Belgische politiek! Kan het? Ja hoor, Open VLD en PS zitten sedert 1999 samen aan het stuur van de NV België. Over Romeo en Julia in de Belgische politiek, van Evere tot Firenze. Liefde, brandende liefde, paarse liefde!
Het RWF pleit voor een ‘plan F’, waarbij Wallonië en eventueel ook Brussel aansluiten bij Frankrijk. Wie zijn die zogenaamde ‘rattachisten’? Waar staan ze voor? Wat is hun electorale gewicht?
Tussen kerst en nieuw kijkt Doorbraak terug op 2013, op zoek naar wat 2014 kan brengen. We doen daarvoor beroep op opiniemakers met ‘meer dan een mening’. Hendrik Vuye stelt vast dat Vrouwe Justitia op sterven ligt, al is er één ‘lichtpuntje’. Kortom, ‘alles kaat goet’.
Indien Catalonië na een referendum zijn onafhankelijkheid uitroept, dan maakt het geen deel meer uit van de Europese unie, zegt Herman Van Rompuy. Catalanen, Schotten en misschien ook Vlamingen … ziehier de Haiku-Apocalyps.
Kent U het verschil tussen Thierry Bodson en Philippe Bodson? Neen? Wel, dat is niet erg. Sommige onderzoeksjournalisten van een kwaliteitskrant al evenmin.
Hendrik Vuye analyseert in ‘drie lezingen’ het confederale parcours van CVP/CD&V. Vandaag de derde lezing over nieuwe en oude scheuten.
Hendrik Vuye analyseert in ‘drie lezingen’ het confederale parcours van CVP/CD&V. Vandaag de tweede lezing over de ontwikkeling.
Hendrik Vuye analyseert in ‘drie lezingen’ het confederale parcours van CVP/CD&V. Vandaag de eerste lezing over het prille begin.
Dit weekeinde houdt Open VLD congres. De teksten hebben iets weg van een nieuwjaarsbrief. Veel beloven maar eigenlijk weet iedereen dat de beloftes niet houdbaar zijn. Dat hoeft ook niet. Wat is er namelijk liberaler dan de zaken blauw-blauw laten?
Oeps, daar gaan we weer. CD&V belooft dat er na 2014 geen regering komt zonder Vlaamse meerderheid. Maar, hebben we dat verhaal niet al eerder gehoord? Hoe zat het ook weer?
Hoe zien en hoe zagen de blauwe leiders Verhofstadt en Rutten een modern België vroeger en nu? Over liberale geintjes en blauwe gekkigheid.
Hoe zien en hoe zagen de blauwe leiders Verhofstadt en Rutten een modern België vroeger en nu? Over liberale geintjes en blauwe gekkigheid.
Hoe kwam het in Brussel zover als het is gekomen? Hoe zit het met de waarborgen voor de Vlaamse Brusselaars? Wie is de kolonie en wie is de kolonisator?
De Brusselkeuze uit het programma van N-VA lokt vele reacties uit. Soms emotioneel, dan weer vele tinten gal en ook enkele ‘grote woorden’.
Weg BHV-dispuut! Hocus pocus … en er komen 75 Franstalige magistraten bij, 60 nieuwe Franstalige griffiers en 52 Franstalige personeelsleden. Dit volgens het liberale recept: wij hebben geen nieuwe staatshervorming nodig, maar wel minder staat. Meer magistraten, dat is toch minder Staat? Volgt U nog? Ziehier het verhaal van een zoveelste grote Vlaamse overwinning gedurende de onderhandelingen van de zesde staatshervorming.
‘L’ami encombrant’, zo heet het pas gepubliceerde, vlot geschreven boek van Merry Hermanus. Wat een pen! Wat een stijl! Maar ook de inhoud mag er zijn. Hermanus beschrijft de interne keuken van de Brusselse PS. Of hoe Brussel werd gaar gestoomd tot wat het nu is. Een kookprogramma met in de hoofdrollen Charles Picqué en Philippe Moureaux.
Waarom maakt de defederalisering van justitie geen deel uit van de zesde staatshervorming, terwijl dit eigenlijk te Vollezele een verworvenheid was? Is het nu echt erger gesteld met de politisering van de magistratuur dan vroeger? Deel één verscheen eergisteren.
Wilfried Martens, die vanochtend is overleden, werd het gezicht van de staatshervorming van 1980. Dit is tot op heden de belangrijkste uit de reeks. Onvolkomen en onvoldragen, maar wel definitief. Na de staatshervorming van 1980 was het voor altijd gedaan met ‘la Belgique de papa’. We zijn sedertdien op weg naar ‘iets’ anders … maar naar wat?
Is justitie een puinhoop? Neen, het is een grote puinhoop. Het kan anders en het kan veel beter. Nogmaals, een pleidooi voor de defederalisering van justitie. Indien Vlamingen en Franstaligen echt radicaal anders denken over deze materie, dan heeft het toch geen zin om samen stil te staan? Beschouwingen naar aanleiding van het ontslag van Van Orshoven uit de Hoge Raad voor de Justitie.
N-VA is ondemocratisch! N-VA wil België omvormen naar Chinees model! Mens erger je! Een zinzende Zinzen over zin, onzin en verzinsels.
Politicus en hoogleraar François Perin is overleden. Hij werd geboren te Luik op 31 januari 1921 en overleed op vrijdag 27 september 2013. 27 september, dat is net de feestdag van de Franse Gemeenschap of de zogenaamde ‘Fédération Wallonie-Bruxelles’. Een instelling die Perin alvast de laatste jaren van zijn leven niet echt genegen was.
Op de voorstelling van het boek ‘Leo Vindevogel: de biografie’ (op 25 september, de dag van Vindevogels terechtstelling in 1945), sprak Ronsenaar Hendrik Vuye. Hij velt een snoeihard oordeel over de Belgische repressierechtspraak.