Vlaams Parlement moet fusie Antwerpen-Borsbeek afwijzen
Vrijwillige fusie is bedoeld om sterkere gemeenten te maken, niet om de schuld van grote steden te verlichten
Vrijwillige fusie is bedoeld om sterkere gemeenten te maken, niet om de schuld van grote steden te verlichten
De nieuwe vakantieregeling in het Franstalig onderwijs schept een majeur politiek probleem. Krijgen onze politici dit nog opgelost?
Nu de klassieke ambtenarij niet meer bestaat, is het concept ‘politieke verantwoordelijkheid’ aan herijking toe
Alleen al het feit dat Brussel als volwaardige deelstaat niet leefbaar is, volstaat om het vierledig federalisme af te schrijven
De gezondheidszorg nog voor 2024 splitsen, is een CD&V-trofee in het regeerakkoord. De Franstaligen zeggen ‘njet’.
Door bevoegdheden van de Franse Gemeenschap over te hevelen naar Wallonië en Brussel slopen de Walen het staatshervormingscompromis van 1970.
Minister Gatz wil komaf maken met het misbruik van een federale dotatie.
Een terugblik op het geëngageerde leven van een Vlaamse priester.
In Vlaanderen spraken media schande over afspraken onder meerderheidsfracties in het parlement. In Duitsland is dat geen enkel punt.
Wat gebeurt er met onze belastingen en sociale bijdragen? Een overzicht van de begrotingsplannen.
Waarom spreken waarnemers en journalisten nu al over De Croo I en Jambon I? Waar slaat dat op?
Van natie en natiestaat is niet de hele linkerzijde afkerig.
Door zich op tweeledige basis te reorganiseren, kiest het christelijk ziekenfonds voor het enig duurzame model voor een federaal België.
Een kwarteeuw oud, maar nog altijd actueel: het pleidooi van Guy Verhofstadt voor echte fiscale autonomie en splitsing van sociale zekerheid.
De evaluatie van vorige staatshervormingen door een gemengde parlementaire commissie is even zinloos als de burgerbevraging over de volgende
Met Engels taalgebruik wordt de tweeledigheid en tweetaligheid van België toegedekt, soms tegen de taalwet in.
De strenge Duitse partijwetgeving kost de groenen enkele tienduizenden stemmen in Saarland, met mogelijk grote nationale gevolgen.
Met de tweede bestuurstaalwet sloeg België honderd jaar geleden de weg naar de regionale eentaligheid in.
Vervang halfslachtige uitzending van het ‘vragenuurtje’ door een kwaliteitsvol parlementair duidingsprogramma, zoals ooit de bedoeling was.
Ondanks de ‘hiërarchie der normen’, waar de PVDA/PTB door verleid is, ligt het zwaartepunt van het Duitse federalisme bij de deelstaten
De burger dwingen van zijn subjectief kiesrecht gebruik te maken, is strijdig met de aard van dat recht.
Brussel zit in slechte financiële papieren. Minister van Financiën Sven Gatz wil aankloppen bij de Vlaamse en Waalse pendelaars.
De originele analyse die de Duitse socioloog Andreas Reckwitz van de politieke ontwikkelingen sinds 1945 maakt, kan iets leren over en voor onze partijen.
Met het Zwitsers model waardoor hij zich laat inspireren, legt CD&V-voorzitter Coens het zwaartepunt van de staatsmacht bij de deelstaten.
Vivaldi wil 16- en 17-jarigen stemrecht geven, maar vrijstellen van de opkomstplicht. Dat lijkt niet te sporen met het gelijkheidsbeginsel.
In zijn advies over het voorontwerp van ‘pandemiewet’ verduidelijkt de Raad van State de bevoegdheid van de deelstaten in het crisisbeheer.
Conner Rousseau laat geloven dat de sp.a ‘verveld’ is tot Vooruit en verbouwt de partij intussen tot een oligarchische organisatie
De gemeente Moutier wil zich al een halve eeuw afscheiden van het overwegend Duitstalige kanton Bern. Zondag kan ze daar weer over stemmen.
Het internetplatform over de staatshervorming doet denken aan de paars-groene volksraadpleging over de hervorming van de administratie.
Walter Zinzen maakt van Brussel een ‘gewest à part entière’ en stuurt de rekening naar Vlaanderen en Wallonië.