Dalai Lama: ‘Te veel immigranten in Europa’
Volgens de Dalai Lama zijn er te veel immigranten in Europa. ‘Genoeg is genoeg’, stelde hij. Waarom luisteren zijn progressieve Europese fans deze keer niet, vraagt Xavier Everaert zich af.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementZijne Heiligheid de Dalai Lama, vaak opgevoerd als de mascotte van de new age progressievelingen, is deze week op bezoek in Italië. En zoals gebruikelijk is voor hoogwaardigheidsbekleders die Italië bezoeken, werd de Dalai Lama gevraagd naar zijn mening over de Afrikaanse en Aziatische migranten die Italië overspoelen.
‘Er zijn te veel migranten in Europa,’ aldus de hoogste geestelijke leider van Tibet (10 juni). ‘Europeanen moeten de moed hebben om te zeggen: genoeg is genoeg.’ Een opmerkelijke uitspraak voor een icoon van mening progressief medemens. ‘Vluchtelingen zijn per definitie op de vlucht van iets,’ gaat hij verder. ‘Jullie moeten moed tonen om de problemen aan te pakken waar ze zich bevinden, in het land waar ze vandaan komen. Gastvrijheid lost geen problemen op.’
Dit zijn uitspraken die wij eerder zouden toedichten aan rechtse, zo niet extreem-rechtse elementen binnen ons politieke spectrum. Geen wollig discours over ‘culturele verrijking’ of ‘solidariteit’, maar een heel kwieke repliek waar een duidelijke sense of urgency van uitgaat. De Tibetanen weten natuurlijk alles van de deugden van de culturele verrijking. Sinds de bezetting van hun land door de Han-Chinezen wordt Tibet systematisch ‘cultureel verrijkt’ door (gedwongen) import van etnische Han-Chinezen, met de nodige etnische spanningen van dien. Moet uiteraard gezegd dat de transitie van feodale theocratie naar totalitaire communistische staat op zich concrete marginale verbeteringen heeft gebracht voor de Tibetanen: kunnen lezen en schrijven is niet langer het voorrecht van de hoogste adel en geestelijkheid, en de levensverwachting steeg op amper zestig jaar spectaculair van 35 jaar in 1951 tot 67 jaar vandaag. Dat de verpersoonlijking van die oude feodale theocratie niet echt opgezet is met de teloorgang van de ‘oorspronkelijke’ toestand en heel sceptisch is ten aanzien van migratie is vanuit die optiek inderdaad niet zo abnormaal. Maar zijn uitspraken staan wel in fel contrast met zijn – letterlijk – goddelijke status binnen bepaalde progressieve middens, die er niet voor terugdeinzen om in het kader van ‘spiritualiteit’ te dwepen met de Dalai Lama en het Tibetaanse boeddhisme.
Mario Borghezio, Europees parlementslid voor de rechtse Lega Nord en meester-provocateur, die als verkiezingsstunt op safari ging in de ‘cultureel verrijkte’ no go-zones van Rome, is voorlopig de enige die reageerde op de uitlatingen van Zijne Heiligheid. ‘De uitspraken van de Dalai Lama staan in schril contrast met de permissieve houding van die andere heiligheid, de Paus,’ aldus Borghezio in zijn onnavolgbare stijl. ‘De Dalai Lama schuwt begrippen als “invasie” niet en durft vraagtekens te plaatsen bij het migratievraagstuk.’
Inderdaad, waar de Paus de illegale vluchtelingen nog zegende en de Italianen opriep om hen gastvrij te onthalen, brengt de Dalai Lama toch duidelijk een andere boodschap. Deze publieke uitspraken worden logischerwijs opvallend weinig verspreid door de pers, op de rechtse media en de talloze rechtse partijen na. De kans is dan ook klein dat de progressievelingen hun icoon zullen laten vallen omwille van deze uitspraken. Wat niet weet, wat niet deert.
Xavier Everaert is doctoraatsstudent in de rechtseconomie aan de Universiteit van Turijn.
Foto: (c) Reporters
Personen |
---|
De Franse schrijver Michel Déon is niet meer.
Een groep vrienden woont op een ruw eiland voor de kust van IJsland de begrafenis van een medestudente bij, maar al snel volgen er vreemde gebeurtenissen.