fbpx


Binnenland, Communautair

De blauwe bocht na de blauwe bocht – Open VLD blijft confederaal

StandpuntDe uitspraken van Maggie De Block in een interview met Paul Geudens en Eric Donckier voor Gazet van Antwerpen en Belang van Limburg kregen opvallend weinig aandacht op de nieuwssites en sociale media. Het gaat evenwel om een bocht van honderdtachtig graden. ‘Als je het land niet wil splitsen, waarom zou je dan een term gebruiken die dat wel inhoudt?’, vroeg Open VLD-voorzitster Rutten zich op 7 juni luidop af in Het Laatste Nieuws. ‘Voor mij is het duidelijk: confederalisme is een hellend vlak. Ik zal in november aan ons partijcongres voorstellen om uit het communautaire gekrakeel weg te blijven door duidelijk te zijn.’ Toen intern kritiek kwam op die uitspraken, liet Rutten weten: ‘Ik ben de voorzitster. Ik bepaal en verander de koers.’

Ondertussen moet die koers in alle stilte weer bijgestuurd zijn, want Maggie De Block spreekt nu tegen dat de term confederalisme geschrapt zou worden. ‘Dat zijn allemaal praatjes’, stelt De Block in een interview met de Concentra-kranten. Behalve de populairste politica is De Block ook ondervoorzitster van Open VLD en lid van het dagelijks bestuur van die partij. Men kan er dus rustig vanuit gaan dat ze van nabij betrokken is bij de planning van het volgende Open VLD-congres, dat midden november plaatsvindt.

Het blijft raden naar het waarom van de bocht. Was de tegenstand bij de achterban groter dan gedacht? Vreesde men een woelig congres dat gekaapt zou worden door het communautaire thema? Of wil men gewoon alle opties openhouden voor na de moeilijk te voorspellen verkiezingen? Feit blijft dat het confederalisme, en daarmee de Novemberverklaring uit 2002, dus deel blijft uitmaken van het Open VLD-programma. Daarmee telt Vlaanderen drie partijen die het confederalisme alvast in theorie zijn toegedaan. En volgens alle peilingen hebben Open VLD, CD&V en N-VA straks een comfortabele meerderheid.  

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Daniel Walraeve

Daniël Walraeve is historicus en publiceert over identiteit en samenleving.