De nieuwste Nederlandse peilingen
Pieter Omtzigt.
foto © Belga
Nederland kent drie grote peilingen. Prof. Herman Matthijs analyseert de jongste resultaten en kijkt naar de tendensen.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementIn Nederland bestaan er drie landelijke peilingen: peil.nl van Maurice de Hond, I&O en IPSOS voor Één Vandaag. Hieronder de resultaten. (Tekst gaat verder onder tabel.)
De Huysentruytse vraag: wat hebben wij hieruit geleerd?
Vooreerst dat Omtzigt met zijn ‘Nieuw Sociaal Contract ‘ (NSC ) op kop staat en de late presentatie van zijn verrassend inhoudelijk programma hem geen windeieren legt. Maar tussen deze drie peilingen merkt men wel verschillen: zo sluiten de I&O en de IPSOS relatief dicht bij elkaar aan, Maurice de Hond wijkt daar vanaf.
Maar welke tendensen zijn er?
- Het wordt een strijd om de eerste plaats tussen NSC met Pieter Omtzigt, alsnog zonder kandidaat voor het Torentje, en VVD-lijsttrekster Dilan Yesilgoz;
- het kartel ‘PvdA- GroenLinks’ met lijsttrekker Timmermans is aan het terugvallen, en lijkt op de bronzen medaille af te stevenen. De gewezen EU-commissaris was misschien beter in Brussel gebleven;
- de PVV kan zijn zetelpositie meer dan handhaven en staat op vier in de rangorde ;
- de BBB zakt weg en de keuze van deze partij voor Mona Keizer als kandidaat minister-president is niet de goede geweest;
- van de vijf grootste partijen zijn er vier met een rechts programma; een linkse coalitie ligt niet voor de hand;
- de vier huidige regeringspartijen ( VVD, CU, D’66 en het CDA ) verliezen . Vooral voor de christendemocraten en de linksliberalen lijkt een electoraal drama op komst;
- vele partijen zitten onder de tien zetels en hebben geen echte rol van betekenis meer.
Het is duidelijk dat de kern van de nieuwe Nederlandse regering uit de groep van de vijf grootste partijen zal moeten komen. Deze vijf halen tussen de 104 en de 108 zetels in de Tweede kamer. Als zij willen kan het zeer evenredig kiesstelsel zonder drempel worden gewijzigd.
Het heeft er in elk geval alle schijn van dat de kiezer in de noordelijke Nederlanden de politieke kaarten serieus gaat herschikken. Zowat 55 van de 150 zetels gaan van partij veranderen. Rekening houdend met het feit dat de Nederlandse verkiezingen ook enige invloed hebben op onze eigen politieke keuze, belooft dat voor juni 2024 in de zuidelijke Nederlanden…
Tags |
---|
Personen |
---|
Herman Matthijs doceert publieke en openbare financiën aan de UGent en de VUB. Hij volgt o.m. overheidsadministratie en -begrotingen op, maar evenzeer de politiek van de VS.
Recente provinciale verkiezingen in Canada kunnen de Franstalige Parti Québécois doen overwegen om de gedoogsteun aan premier Justin Trudeaus minderheidskabinet op te zeggen.
Waterramp in Spanje gebeurde in gebied waar meer dan 50 dammen gesloopt zijn.