De Doorbraak top-10 van 2017
Al Gore op één van zijn van voorstellingen.
foto © Reporters
Zoals elk zich respecterend medium maakt Doorbraak het lijstje van de meest gelezen artikels in 2017.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementZoals elk zichzelf respecterend medium, maakt ook Doorbraak op het einde van het jaar een Doorbraak top 10. Welke artikels zijn dit jaar het meest gelezen op Doorbraak.be? Als u ze gemist heeft, dan heeft u nog de hele kerstvakantie om ze na te lezen, voor we onverbiddellijk 2018 induikelen.
1. De aarde weigert halsstarrig op te warmen
Met stip op nummer 1 en met historische klikcijfers staat een artikel van Jan Jacobs over de klimaatopwarming (of het gebrek daaraan) met een nogal provocatieve titel. Jan gooide dit jaar menig steen in de kikkerpoel van het klimaat. Als één van de meest belezen auteurs over klimaatopwarming en energie, is Jan één van de weinigen in Vlaanderen die hier de mainstream van de pensée unique niet volgt. Met feiten en cijfers weerlegt Jan veel van de mythes die over het klimaat en over energie de ronde doen. Provocatief, dat wel, maar het debat – en de cijfers – hebben hun rechten. Doorbraak is zowat het enige medium in Vlaanderen dat het aandurft deze tegenstem een platform durft geven. De leescijfers liegen er niet om.
2. Puigdemont haalt knulligste in Vlaamse media naar boven
De Vlaamse media zijn braaf en volgzaam. Of lui. Of beiden. Geen moment beter om dat te illustreren als met de Catalaanse kwestie. Pieter de Wet vraagt zich af waarom de Vlaamse media gewoon de juiste vragen niet stellen. Die Catalaanse kwestie was overigens een enorme sterkte voor Doorbraak in 2017, en we schreven er een heel dossier over met meer dan 100 bijdragen sinds juli. En een referentie, want we werden in meer dan één televisieprogramme of medium geciteerd.
3. Ivo Belet, de ontmaskerde hielenlikker
Niet alleen de media, ook de politici ontgoochelden in het dossier Catalaanse. Met de Europese CD&V op kop, waar geen kritisch geluidje te horen valt over een regime dat politieke tegenstanders achter slot en grendel zet omwille van hun politieke overtuiging. Vol begrip voor Madrid dat alleen maar ‘het gerecht zijn werk laat doen’. Dominique Laridon legt met een — nogal agressieve — titel de vinger op de wonde.
4. Ze komen onze pensioenen betalen
Ook Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken schrijft af en toe een Vrije Tribune voor Doorbraak. Met zijn pensioenartikel stelt Van Grieken onomwonden dat van de stroom migranten hier amper 10% aan het werk geraakt, wegens niet gekwalificeerd. En dat terwijl er in Vlaanderen een schrijnende armoede niet opgelost geraakt.
5. Bart De Wever, heen en weer tussen Barcelona en Borgerokko
De serieuze gazetten weten het al langer natuurlijk: geen beter ‘clickbait’ dan Bart de Wever. Zet die naam in je titel en je wordt gelezen in Vlaanderen. Naar aanleiding van een interview in Gazet van Antwerpen analyseert Doorbraakman Jean-Pierre Rondas de reacties van Vlaamse pers en politici. Blijkbaar is er geen nood om het interview zelfs maar te lezen om agressieve tweets en andere zaken in de ether te zwieren. Maar eigenlijk is ook dat niet echt nieuws.
6. Niet Puigdemont maar Rajoy schendt Spaanse grondwet
Onze jurist en specialist grondwettelijk recht Jan Ghysels liet zijn licht schijnen over het grondwettelijk aspect van de Catalaanse crisis. Niet alleen is het befaamde artikel 155 in rechtstreeks conflict met de Europese wetgeving, maar miskent het ook de eigen Spaanse grondwet. Het artikel leverde ons een enorm lezerspubliek op in … Catalonië waar het gretig werd opgepikt door de lokale media.
7. Etienne Vermeersch: ‘Men schijnt onvoldoende te beseffen wat er op ons afkomt’
Interviews maken nieuws. Een merkwaardig interview van onze interviewer Sander Carollo met Etienne Vermeersch werd al in december 2016 gepubliceerd, maar haalde de top-10 in 2017 en bleef de hele tijd populair. Naar aanleiding van zijn boekje Over God, ontspint zich een discussie over het christendom, de islam, de overbevolking en zelfs het basisinkomen. Filosofische lectuur van de bovenste plank.
8. Het geslacht De Pauw geslacht
Bart De Pauw mocht uiteraard niet ontbreken op het top-10 appel. Onze cultuurman Guido Lauwaert fileert fijntjes hoe de media uit schandaalzucht van een SMS-mug een schandaal-olifant maken. Bartbertje moest hangen.
9. ‘Racistische Vlamingen’? Ik heb het gehad!
Zijn Iraanse vriendin en vele van haar landgenoten krijgen in Vlaanderen kansen waar ze in hun thuisland enkel van kunnen dromen. Waar is dat ‘racistische Vlaanderen’ van de door de media gehypete knuffelmoslims? Sam van Rooy windt er in zijn vrije tribunes geen doekjes om.
10. Hernieuwbare energie: een duurzame mythe
Met zijn artikel over de (dure) nonsens van wind- en zonne-energie haalt Jan Jacobs een tweede maal de top-10. Politici gooien bakken vol belastinggeld naar een energiepolitiek die zelfs geen druppel op een hete plaat is, en ons alleen maar meer afhankelijk maakt van buitenlandse energierleveranciers.
Veel (her)leesgenot!
Categorieën |
---|
Dirk Laeremans (1968) werkt al sinds 1997 mee aan Doorbraak. Als bedrijfsleider liggen zijn interesses vooral in internationale economie en economische vraagstukken. Dirk leidt de zakelijke kant van Perruptio bv, uitgever van Doorbraak.
Stip 4 december aan in uw agenda. Doorbraak nodigt u uit voor het sponsordiner met Derk-Jan Eppink.
‘Afgrond’ verhaalt de waargebeurde verhouding tussen Venetia Stanley en de veel oudere Britse premier Henry Asquith, die leidde tot een kabinetscrisis.