Iedereen filosoof
De Doordenkers van ‘Iedereen Beroemd’ op TV 1 willen grappig doen, maar meer dan een glimlach af en toe zit er niet in.
De Doordenkers van ‘Iedereen Beroemd’ op TV 1 willen grappig doen, maar meer dan een glimlach af en toe zit er niet in.
Autobiografische anekdotes van Delphine Lecompte, tonend haar sociaal engagement en maatschappelijke betrokkenheid.
Paul van Ostaijens manuscript van ‘Bezette Stad’ keert dankzij de Vlaamse overheid terug naar Antwerpen. Maar de bundel heeft ook een verhaal.
De legendarische voorstelling van ITA/Ivo van Hove is zondag 15/2 te bekijken via livestream. Zoals The New York Times zegt: ‘One word: go!’
N.a.v. zijn overlijden 20 jaar geleden, presenteert Canvas een dubbelportret van Johan Anthierens. Ongetwijfeld zeer boeiend.
Een nieuwe lente een nieuwe herziene bloemlezing van Jozef Deleu, de grootmeester van de Nederlandstalige poezie.
In februari zendt Canvas een dubbelportret uit van Johan Anthierens. Maar je had ook diens broer Karel. Zijn beschermheer.
De band tussen De Bezige Bij en Remco Campert is een sterk verhaal. Een samenvatting.
Een terugblik op de expositie EXIT van Kris Martin, die er plezier in schijnt te scheppen je voortdurend in verwarring te brengen.
De ontdekking van een uitgave van De Bezige Bij uit 1981 viste een verhaal van Hugo Claus op. Te mooi om te laten liggen.
‘Oranje zwartboek’ schetst de scheve schaatsen van de Oranjefamilie door de eeuwen, maar laat je wegens een gebrek aan taalwarmte koud.
Eind november overleed een goede vriend. Zijn dood was niet het einde van een sterke vriendschap. Een impressie dat geen afscheid is.
Een roman uit de literaire nalatenschap van Simone de Beauvoir werd uitgegeven. Bijzonder boeiend. – meesterlijk geschreven.
Manu van der Aa schreef een pracht van een biografie over Paul Meral, een artistieke charlatan.
Ondanks het coronajaar is Ivo van Hove blijven doorwerken. In stilte. Om als die weer doorbroken mag worden, krachtig naar buiten te treden.
De klassieken lezen is de geschiedenis begrijpen. ‘Voyage au bout de la nuit’ van Louis-Ferdinand Celine is daar een goed voorbeeld van.
De coronatijd heeft bij velen stilstand in denken en doen veroorzaakt. Niet echter bij de criticus en dichter Bert Popelier.
Ondanks covid-19 wordt er hard gewerkt aan nieuwe theaterproducties. Door Marijke Pinoy bijvoorbeeld, met het fascinerende ROSA.
Belangrijk voor een filmmaker is dat hij snel een mens doorheeft. Zijn ware aard ziet. Robbe De Hert bezat die kunde.
Mediabedrijf DPG Media plant een zender voor klassieke films en series. Dat kan enkel toegejuicht worden, wat bij deze gebeurt.
Nu het culturele leven plat ligt, is lezen de enige reddingsboei voor de cultuurminnaar. Maar overdaad is gevaarlijk.
Een optreden in Oostende van de Patti Smith en Bob Dylan van Vlaanderen beloofde vuurwerk. Helaas. Er was wel rook, maar geen vuur.
Het boterde niet goed tussen Edgar Du Perron en Paul van Ostaijen. Een mail van een vriend gaf aanleiding daar dieper op in te gaan.
Sommige stemmen blijven naklinken, zelfs na de dood. Zoals die van Roger Simons… en anderen. Een kleine greep.
Björn Soenens’ nieuwe boek ‘De lengte van een oceaan’ geeft aanleiding tot een terugblik op een vader-dochteruitstap naar New York.
In de marge van de maatschappij gebeuren vaak zaken die aandacht verdienen. Zoals de nieuwste uitgave van Frans Boenders.
De meest originele vrouwelijk dichter van de Nederlanden zit in een psychiatrisch centrum wegens overmatig drankmisbruik en medicatie.
Auteurs zijn dol om boeken te signeren. En lezers zijn al even tuk op gesigneerde boeken. Het typeert het engagement van schrijver en lezer.
Het leven van gewone burgers komt in de wijde wereld nooit ter sprake. Dat van royals belandt in boeken. De nobel is centen en procenten.
Vandaag zestig jaar geleden, op 31 mei 1960, overleed de beroemdste en beruchtste schrijver van de Nederlandse literatuur.