JavaScript is required for this website to work.
post

Interlands en peilingen

Peter De Roover13/9/2012Leestijd 2 minuten

De zomer kondigde zich mooi aan voor Di Rupo&Co. Een salvo van hoerastatistieken vloog lezers, kijkers en luisteraars langs de oren. Even kon de onoplettende waarnemer de indruk opdoen dat de Belgische regering goed bezig is.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Toen kwamen wat internationale instellingen en, vooral, de Nationale Bank het feest grondig verstoren. Niet de feiten bleken rooskleurig, wel de bril die de regering op de neus zet; waardoor ze ons eigenlijk een neus probeert te zetten.
De start van het nieuwe politieke jaar bracht niet echt beterschap voor Di Rupo&Co. Peilingen vegen de Vlaamse regeringspartijen op een klein, stilaan zielig hoopje. Geen mens die zich niet belachelijk wil maken spreekt nog over de Vlaamse meerderheidspartijen, want in feite kom je dan bij de oppositie terecht. ’t Zijn slechts peilingen, maar de maken en/of kraken de sfeer wel.

Intussen bakkeleien die regeringspartijen dat het een lust is voor het oog van de oppositie. Crombez neemt ontslag uit de regering als die doet wat liberalen en Franstalige christendemocraten niet zo’n gek idee vinden. Voert de regering de plannen van de PS over vermogensbelastingen uit, dan valt de ploeg vertelt de vice-premier van Open Vld-afkomst Van Quickenborne. Van de Lanotte vindt dat steenrijke Fransmannen niet tot Belg mogen genaturaliseerd worden, hoewel de liberalen geen enkel wettelijk bezwaar zien en hem, vice-premier van sp.a-signatuur, dus impliciet beschuldigen van discriminatie.

Maar Di Rupo kijkt niet werkloos toe. Zijn sterkste interventie van de jongste maanden haalde de voorpagina van Vlaanderens meest gelezen krant, Het Laatste Nieuws. De premier bezocht de Rode Duivels aan de vooravond van de wedstrijd tegen Kroatië.
Spreek maar gerust van een duivels plan. Di Rupo beseft dat hij de strijd met politieke argumenten totaal aan het verliezen is in Vlaanderen. Maar er is meer tussen burger en stemhok dan inhoudelijke voorkeuren. Bij verkiezingen spelen niet-politieke gebeurtenissen en toevalligheden mee. De populariteit van partijen en politici volgt vreemde kronkelpaden. Niet alleen verstand speelt mee, ook hart en onderbuik.
Sedert enige tijd zijn de Rode Duivels hot, sexy en cool. Di Rupo ruikt z’n kans. De eindronde van het WK voetbal in Brazilië start in juni 2014; jawel, de maand van de cruciale verkiezingen. Uiteraard weet Di Rupo dat Vlaams-nationale partijen machteloos staan tegen een emotionele koortsopstoot rond de Rode Duivels/Diable Rouges. Je moet geen subtiele spindoctor zijn om dat te beseffen. Daarom maakt onze premier breed lachend een rondgang in de kleedkamers van de Belgische ploeg. Het woord populisme viel vreemd genoeg niet in de pers.

Valse identificatie? Niets terzake doend? Sport is geen politiek? Allemaal juist, maar extreem naïef en dus onjuist. Misschien bestaat er geen tweede land waarvan het voortbestaan zowat afhangt van het succes van de nationale voetbalploeg. Maar het resultaat tegen Kroatië was wellicht van groter politiek belang dan die van de zoveelste peiling. Het gelijkspel houdt de spanning er in.

Peter De Roover was achtereenvolgens algemeen voorzitter en politiek secreteris van de Vlaamse Volksbeweging , chef politiek van Doorbraak en nu fractievoorzitter voor de N-VA in de Kamer.

Meer van Peter De Roover
Commentaren en reacties