JavaScript is required for this website to work.
STANDPUNT

Moslimstem bepaalt Brussels beleid

NieuwsPieter Bauwens22/6/2024Leestijd 2 minuten

foto © Belga/PG

De voetbalwedstrijd België-Israël kan niet plaatsvinden in Brussel. De politici durven het niet aan…

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Brussel noemt zichzelf graag de enige grootstad van het land. Maar de hoofdstad van Europa toont graag zijn kleinstedelijke kantje. Zo heeft Brussels eerste schepen Benoit Hellings (Ecolo) laten weten dat de voetbalwedstrijd België-Israël op 6 september 2024 niet in het Koning Boudewijnstadion kan worden gespeeld. Volgens de officiële uitleg omwille van de werkdruk op de politie.

Harde Israëlische kern

Toch staat Israël niet bekend om zijn gewelddadige supporters. Er zijn geen verhalen bekend van dronken Israëli’s die een spoor van vernieling door een stad trekken bij een voetbalwedstrijd. Of dat ze op de vuist gaan met de harde kern van de tegenstander. De andere tegenstanders in de poule van de Nations League zijn Italië en Frankrijk. Benieuwd of de politie van Brussel dat zal aankunnen.

Natuurlijk ligt het kalf elders gebonden. In de multiculturele grootstad Brussel heeft een niet onaanzienlijke groep bewoners gestemd voor Team Fouad Ahidar, Groen en PVDA/PTB, maar ook de PS en Ecolo rekenen op die moslimstemmen. De islamoprogressieven zijn die groep graag ter wille.

De verontwaardiging over de oorlog is legitiem. Maar de realiteit is dat die verontwaardiging politiek gebruikt wordt en opgepookt wordt tot irreële proporties

We kennen die groep, en in tegenstelling tot de supporters van Israël hebben die wel een reputatie. Herinnert u zich het WK in Qatar, eind november, begin december 2022? Ik niet, maar ik herinner me wel dat Marokko het daar heel goed deed. Dat hebben ze in Antwerpen en Brussel ook gemerkt. Bij de laatste vier wedstrijden van Marokko op dat WK, braken rellen uit met brandstichting en vernielingen. Winst of verlies, het maakte niet uit.

Niet de bezoekende supporters van Israël zijn het probleem, wel de supporters uit Brussel. Niet omdat ze supporteren voor België, maar omdat ze tegen Israël zijn. De verontwaardiging over de oorlog is legitiem. Maar de realiteit is dat die verontwaardiging politiek gebruikt wordt en opgepookt wordt tot irreële proporties. Progressieve partijen gebruiken de verontwaardiging over de Gaza-oorlog om moslimstemmen te werven. De Brusselse politici oogsten nu wat ze gezaaid hebben: rellen als Israël een potje voetbal komt spelen.

Kosmopolitisch én creatief

Brussel stelt zich daar internationaal mee te kijk. En dat voor een stad die graag pronkt met ‘Cosmopolitan and creative, Brussels is the ideal city to host your event’. Kan de politie dat allemaal wel aan? Kan Brussel nog een Europese top organiseren? Of een NAVO-top? Wat met de moslimbevolking als de paus eind september naar Brussel komt? Kan de Brusselse politie het aan als buitenlandse staatshoofden naar de hoofdstad van Europa komen? Aan de buitenlandse pers te zien, doet het weigeren van de interland tegen Israël de reputatie van de stad geen goed.

Wat een contrast ook met juni 2013. Toen rolde datzelfde kosmopolitische en creatieve Brussel de rode loper uit voor [Alireza Zakani. Hij sprak op Brussels Urban Summit 2023, een burgemeestersconferentie georganiseerd door Brussel zelf. De burgemeester van Teheran, bijgenaamd de slager van Teheran, werd er met alle egards ontvangen. Ondanks de mensenrechtenschendingen waarvan hij beschuldigd wordt. Maar Zakani bracht tenminste zijn eigen geheime dienst mee, die ook op kosten van de stad Brussel mocht logeren en de tegenbetogers ostentatief filmde.

Brussel-Israël: 0-5

Er gelden in Brussel duidelijk verschillende maten en gewichten. Ze willen graag dé internationale kosmopolitische stad zijn. Maar dan zonder de moslimstem in de stad te verontrusten. Brusselse islamo-linkse politici geven forfait voor de landenmatch tegen Israël uit angst voor [straatgeweld van hun [moslimkiezers. Je oogst altijd wat je zaait.

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.

Commentaren en reacties