JavaScript is required for this website to work.
post

Op naar super Tsunami Tuesday in de USA

Herman Matthijs7/3/2016Leestijd 3 minuten

Aftellen en afgevaardigden tellen tot 15 maart (Florida) om zeker te zijn wie presidentskandidaat wordt in de VS. 

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Na dit weekend met vier democratische voorverkiezingen en vijf republikeinse voorverkiezingen is de race naar de nominaties, zowel bij de democraten en als bij de republikeinen, nog niet gereden. Niemand haalt al de 2.383 delegates bij de democraten of de 1.237 delegates bij de GOP (Grand Old Party). Maar hoe moet het nu verder?

Democraten

Op basis van de delegates staat Hillary Rodham duidelijk voor op de Senator uit Vermont. Maar deze haalt wel reeds acht staten binnen en is benadeeld door het stelsel van de superdelegates, die op bevel van de DNC (Democratic National Committee onder leiding van Debbie Wasserman) massaal voor de partijkandidate stemmen. In ieder geval vertraagt Sanders  de race naar de nominatie voor Hillary Rodham. Bij de democraten zijn er enkel maar proportionele voorverkiezingen en dus kan Hillary alleen maar het verschil maken in de grotere staten en met de superdelegates. Maar de komende dagen staan er ook voor deze partij belangrijke verkiezingen te wachten. Inderdaad op dinsdag 8 maart zijn er primaries in o.a. de industriële staat Michigan (148 delegates) en op dinsdag 15 maart volgt de ‘super Tsunami Tuesday’ met de swingstate Ohio (159 delegates), de industriële staat Illinois (182 delegates) en de beslissende staat: Florida (246 delegates). Gezien het feit dat Senator Sanders bewezen heeft dat hij kan winnen en geld genoeg heeft om deze race uit te doen, is het Hillary aan te raden om nog niet te zegezeker te zijn! Het is niet voor niets dat zij al is neergestreken te Miami.

Republikeinen

Bij de GOP is de paniek zowaar compleet en dan toch zeker in een groot deel van het partij establishment.  Want met een echt mislukte start van topkandidaat Jeb Bush en de zware uitval van ,de verliezer van de verkiezingen 2012 , Mitt Romney tegen Trump hebben we nog niet veel strategie gezien vanwege het RNC (Republican National Committee onder leiding van Reince Priebus). Want noch Cruz en noch Trump zijn de lievelingen van het RNC. Met veel tegenzin is men halvelings Senator Rubio willen gaan steunen, doch die heeft een slecht electoraal  weekend achter de rug. Gaat deze 44jarige Senator uit Miami nog het risico nemen om op 15 maart te verliezen in zijn staat Florida? Misschien dat Marco Rubio beter ingaat op de vraag van Trump en zich terugtrekt. Hij kan een deal maken met den Donald à la Gouverneur Chris Christie. Want gezien zijn leeftijd en zijn politiek talent gaan we deze persoon zeker nog terug zien in een toekomstige race naar het Witte Huis. Bovendien heeft Rubio dan nog steeds zowat 125 delegates voor de conventie, die kunnen wegen op de besluitvorming binnen de partij.  Want  als Marco Rubio zich terugtrekt uit de republikeinse race, dan heeft Trump Florida zeker binnen.  Op 8 maart houden de Republikeinen ook primaries in o.a. Michigan ( 59 delegates ), maar dan volgt ook voor hen ‘super Tsunami Tuesday’ op 15 maart. Dan zijn er o.a. voorverkiezingen in Ohio (66 delegate ) en Florida (99 delegates). Die twee staten zijn de eerste met een WTA (Winner Takes it All) systeem. Zodoende heeft Trump er alle belang bij dat Marco Rubio zich nu al terugtrekt. Die opmerking ten aanzien van Rubio geldt ook voor Gouverneur Kasich van Ohio. Kan hij het risico nemen om in zijn staat in een WTA primary onderuit te gaan? Bovendien heeft hij amper een 30-tal delegates.

In principe zou het terugtrekken van Senator Rubio een voordeel kunnen zijn voor Cruz. Alleen is het de vraag of het kiespubliek van Rubio hetzelfde is dat dit van Cruz? Senator Cruz heeft zeker geen slecht electoraal weekend achter de rug, maar het is de vraag of de aankomende staten wel zijn ding zijn? Daarmede bedoel ik of hij daar genoeg conservatieve religieuze basis gaat vinden om te scoren tegen Trump? Zodoende gaat 15 maart wellicht het beslissende moment worden in dit mondiaal  mediaspektakel van voorverkiezingen. Inderdaad het WTA principe bij de republikeinen gaat er toe bijdragen dat de winnaar van de race sneller bekend wordt! 

Conclusie

De Sunshine state of Florida zal een beslissende rol spelen op 15 maart in de race naar de nominaties. Bovendien zal deze uiterst belangrijke ‘swingstate’  met 29 kiesmannen ook op 8 november de plaats zijn waar de 45ste President van de Verenigde Staten moet winnen !

Prof. Herman Matthijs doceert o.a. de cursus over de USA (UGent & VUB )

Foto (c) Reporters ( Trump op campagne in Florida, 5 maart 2016)

Herman Matthijs doceert publieke en openbare financiën aan de UGent en de VUB. Hij volgt o.m. overheidsadministratie en -begrotingen op, maar evenzeer de politiek van de VS.

Meer van Herman Matthijs
Commentaren en reacties