Forum
Kansspelcommissie brengt speelgedrag in kaart
Ignace Vandewalle: ‘Voetbal zet het meest aan tot weddenschappen en piekt tijdens kampioenschappen. Zorgelijk is dat vooral jongeren via illegale websites spelen.’
—
Ignace Vandewalle (1966) was kabinetsmedewerker van minister Marc Verwilghen en staatssecretaris Vincent Van Quickenborne, parlementair medewerker van Boudewijn Bouckaert en sinds 2019 partij-onafhankelijk parlementair medewerker van Jean-Marie Dedecker. Sinds 2014 is hij zaakvoerder van het onafhankelijk politiek adviesbureau BFELT.
De campagne ‘Neem een gokpauze met EPIS’.
foto © YouTube - Kansspelencommissie
Ignace Vandewalle: ‘Voetbal zet het meest aan tot weddenschappen en piekt tijdens kampioenschappen. Zorgelijk is dat vooral jongeren via illegale websites spelen.’
De Kansspelcommissie (KSC) heeft onlangs een rapport uitgebracht over de invloed van de Sportzomer 2024 op het kansspelgedrag in België. Hierbij geen verrassingen. De studie bevestigt eerdere vaststellingen. Voetbal is de sport waar het vaakst op gewed wordt en tijdens topevenementen zoals het Europees kampioenschap voetbal of de Olympische Spelen (OS) is er een tijdelijke stijging van het aantal weddenschappen als Belgische atleten of ploegen aantreden.
Ook het veranderend kansspelgedrag, met name de groei van de kansspelen online, komt niet als een verrassing. Elke economische sector kent een online groei en dat is niet anders voor de kansspelsector. Dat sluit niet uit dat er nog behoefte is aan een beter juridisch kader en gerichtere bewustmakingscampagnes.
Net als eerdere rapporten bevestigt de KSC dus dat voetbal nog altijd de grootste drijfveer is voor sportweddenschappen in België. De wedstrijden van de Rode Duivels zorgden voor duidelijke pieken in de kansspelactiviteiten. Tijdens de EK-periode registreerden zich dagelijks gemiddeld 1.031 nieuwe spelers online, wat neerkomt op een stijging van 31 procent ten opzichte van andere periodes in het jaar. Deze stijging was minder uitgesproken dan tijdens het wereldkampioenschap van 2022, wat wijst op een eerste effect van het verbod op reclame voor de legale kansspelsector.
Aanhoudende groei
Een belangrijke trend is de verschuiving naar online kansspelen. Ondanks een piek tijdens het EK in kansspelactiviteiten bij fysieke wedkantoren en krantenwinkels, speelt het merendeel nu online. De gemiddelde waarde van kansspeltickets tijdens het EK in 2024 steeg met 30 procent, wat leidde tot een recordbedrag van 266 miljoen euro aan ingezet geld.
De KSC benadrukt juridische hiaten en de noodzaak van een modern wettelijk kader om illegaal online gokken aan te pakken. Er moeten ook nieuwe manieren ontwikkeld worden om te kunnen optreden tegen het illegaal gokken, dat alomtegenwoordig blijkt te zijn en een echte bedreiging vormt voor de spelers.
De legale kansspelsector daarentegen haalt een grote graad van bescherming van de speler en werkt mee aan preventieve campagnes en curatieve maatregelen om de negatieve gevolgen te minimaliseren.
Kwetsbaarheid jongvolwassenen
Het was ook geen verrassing om vast te stellen dat jongvolwassenen, vooral de leeftijdsgroep tussen 21 en 30 jaar, het grootste aandeel van de nieuwe spelers op het internet uitmaakten tijdens het EK en de OS. Tijdens het EK maakte deze groep 31,4 procent van de nieuwe spelers uit, terwijl dat aandeel iets lager was tijdens de OS. Het wijst wel op een grotere kwetsbaarheid van jongeren voor problematisch spelgedrag: 1,6 procent van de jongeren is daar vatbaar voor.
Dramatisch daarbij is de vlotte toegang tot de illegale sector die online en op sociale media enorm actief is via illegale reclamecampagnes. Jongeren worden makkelijker beïnvloed door reclame en zijn zo sneller de prooi van de illegale sector die geen enkele vorm van bescherming biedt. Dat onderstreept het belang van bewustmakingscampagnes van de KSC, ondersteund door de legale kansspelsector, en de beschermende maatregelen opgelegd aan de legale sector.
De strijd tegen illegaal online gokken blijft een prioriteit, waarbij de KSC aandringt op samenwerking met financiële instellingen en internetproviders om illegale goksites effectiever en sneller te blokkeren.
Bewustmakingscampagnes
De KSC startte de nieuwe bewustmakingscampagne ‘Neem een gokpauze met EPIS’ die is gericht op jongeren en kwetsbare kansspelers. Deze campagne, die op sociale media en televisie liep, richtte de aandacht op het uitsluitingssysteem EPIS. De campagne benadrukte het belang van een pauze en de mogelijkheid tot vrijwillige uitsluiting van kansspelen. De goede samenwerking met de legale kansspelsector zorgde voor een breed bereik en droeg bij aan het succes van de campagne.
Tijdens het EK in 2024 voerde de KSC intensieve controles uit, zowel online als bij fysieke wedkantoren. Deze controles richtten zich op naleving van reclamevoorschriften, correcte toepassing van het EPIS-systeem en leeftijdsverificatie in krantenwinkels. Het rapport onthulde meerdere overtredingen, vooral op het gebied van socialemediareclame.
Een terugkerend thema is de behoefte aan een moderner juridisch kader. De huidige regelgeving blijkt ontoereikend om de uitdagingen van de groeiende kansspelmarkt online het hoofd te bieden. De KSC dringt aan op een duidelijk en sluitend wettelijk kader om zowel spelers als legale kansspeloperatoren beter te beschermen.
De Kansspelcommissie blijft vastberaden om samen met alle betrokkenen te werken aan een veiligere kansspelomgeving in België. Hun leidende motto ‘#TogetherForABetterProtection’ onderstreept het primaire doel van de KSC en de kansspelwet, namelijk het kanaliseren van de kansspelen naar een legale en veilige omgeving voor zowel speler als uitbater.
Ignace Vandewalle (1966) was kabinetsmedewerker van minister Marc Verwilghen en staatssecretaris Vincent Van Quickenborne, parlementair medewerker van Boudewijn Bouckaert en sinds 2019 partij-onafhankelijk parlementair medewerker van Jean-Marie Dedecker. Sinds 2014 is hij zaakvoerder van het onafhankelijk politiek adviesbureau BFELT.
Ignace Vandewalle: ‘Het stemrecht zou politici moeten activeren en terugbrengen naar de Dorpstraat om de politiek opnieuw aantrekkelijk te maken.’
Frédéric De Gucht ziet de Brusselse onderhandelingen afspringen en de federale doodbloeden. ‘Ze lijken een ander verkiezingsresultaat te willen.’