JavaScript is required for this website to work.
GESCHIEDENIS

Vandaag 1415: de hervormer Jan Hus wordt levend verbrand

VandaagLuc Pauwels6/7/2024Leestijd 1 minuut
Jan Hus (1369-1415)

Jan Hus (1369-1415)

Jan Hus was een Tsjechische kerkhervormer die de bescherming genoot van de koning, Wenceslas van Luxemburg. De katholieke kerk was niet opgezet met zijn ideeën en veroordeelde hem tot de brandstapel.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Op 6 juli 1415 wordt de Tsjechische hervormer Jan Hus wordt levend verbrand in Konstanz (Baden-Württemberg). Hij is dan 45. Zijn resten worden in de Rijn gesmeten. Deze priester en filosoof had een academische bliksemcarrière achter de rug. Op zijn 29ste is hij al rector magnificus van de universiteit van Praag.

Zijn lezingen en preken, met vaak zwaarwegende kritiek op de corruptie binnen de katholieke kerk, vinden veel aanhangers onder de Tsjechische bevolking. De vrouw van koning Wenceslas van Luxemburg neemt hem tot biechtvader. Maar op het Concilie van Konstanz (1414-1418) wordt Hus aangeklaagd wegens ‘ketterij’. Een petitie, getekend door 50 Tsjechische edelen, waarin de Duitse keizer Sigismund van Luxemburg aan Hus’ keizerlijke vrijgeleide wordt herinnerd, heeft geen effect.

In mei 1415 komt er een nieuwe petitie, nu getekend door 250 prominenten uit Bohemen, Moravië en Polen, met dezelfde strekking en het verzoek om Jan Hus onmiddellijk vrij te laten. Onder kerkelijke druk negeert de keizer ook deze oproep, en grijpt niet in als het Concilie Jan Hus tot de brandstapel veroordeelt. Hij wordt levend verbrand. Zijn gewelddadige dood ontketent de Hussietenoorlog die 15 jaar zal duren en 150 000 slachtoffers zal maken.

Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties