Vandaag 1612: stichting van Nieuw Nederland, het latere New York
Nieuw Nederland, met Nieuw Amsterdam (‘ T Lange Eylandt – Manhattan) midden onderaan
Nieuw-Nederland, het latere New York, wordt gesticht door Noord- en Zuid-Nederlanders, maar het brengt niet genoeg op.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementOp 23 maart 1612 wordt Nieuw Nederland gesticht, daar waar nu New York ligt. Hoewel de Noord- en Zuid-Nederlandse inwijkelingen, waaronder vele Frans-Vlamingen, niet bijzonder talrijk waren en hun kolonie al na enkele tientallen jaren door de Engelsen werd overgenomen, herinneren vele plaatsnamen nog aan de Nederlandse aanwezigheid. Zo zijn er de wijken Harlem (van Haarlem), Brooklyn (van Breukelen), Hoboken (naar Hoboken bij Antwerpen) en Flushing (van Vlissingen), The Bronx (naar de nabije brouwerij van Jonas Bronck), Staten Island (verwijzend naar de Nederlandse Staten-Generaal) en Coney Island (‘Konijneneiland’).
Ook verschillende straatnamen, zoals Bridge street (Brugstraat), Broadway (Breede Wegh), Wall street (toen de Walstraat), waar de vestingmuur liep die Nieuw-Amsterdam moest beschermen tegen de Indianen en de Engelsen, herinneren aan de Nederlandse aanwezigheid. De vlag van de stad New York, blauw, wit en oranje naar de kleuren van de Prinsenvlag van de Republiek der Nederlanden, herinnert eveneens aan dit verleden. Om misverstanden te vermijden werden de kleuren oranje-wit-blauw wel omgedraaid.
De nieuwe nederzetting krijgt pas echt vorm onder de leiding van Peter Minnewiet (1594-1638), afkomstig langs vaderskant uit Wezel, langs moederskant uit Doornik. Van 1626 tot 1631 is hij de derde gouverneur van Nieuw-Nederland. Hij is ook degene die in 1626 het eiland Manhattan van de Indianen gekocht zou hebben in ruil voor snuisterijen ter waarde van 60 gulden. Maar hij kan zich niet handhaven als gouverneur, omdat de nieuwe vestiging te weinig opbrengt. De Nederlandse kolonies waren geen uitstroomkleppen voor ‘overtollige’ of ongewenste landgenoten – zoals dat bij de Engelsen grotendeels het geval was – nee, ze moesten in de eerste plaats geld opbrengen. Minnewiet wordt dus teruggeroepen.
Na drie opeenvolgende oorlogen zullen de Nederlanden en Engeland in 1674 eindelijk vrede sluiten. Nederland verliest Nieuw Amsterdam en krijgt Suriname in de plaats. Maar dat had Abraham Crijnssen eigenlijk al in 1667 met een vloot van zeven schepen door een verrassingsaanval op de Engelsen veroverd.
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
Frans Daels wordt Vlaamsgezind als militair arts aan het IJzerfront. Hij zet de IJzerbedevaarten mee op, daarnaast is hij een veelvuldig gelauwerd arts vanwege zijn medisch onderzoek.
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens bespreken de actualiteit aan de overkant van de oceaan.