Vandaag 1621: Hugo de Groot ontsnapt uit de gevangenis, in een boekenkist
Hugo de Groot (1583-1645)
Hugo de Groot, beroemd Nederlands rechtsgeleerde, wordt in de gevangenis door zijn vrouw verpakt in een boekenkist en kan zo ontsnappen.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementDe beroemde Nederlandse rechtsgeleerde, staatsman, historicus en theoloog Hugo de Groot (1583-1645) ontsnapt in een boekenkist uit de staatsgevangenis Slot Loevestein (Gelderland), geholpen door zijn even moedige als sluwe vrouw Maria van Reigersberch en hun dienstmeisje Elsje van Houweningen. De Groot was in 1618 veroordeeld tot levenslange opsluiting vanwege zijn rol in de godsdiensttwisten, maar hij mocht blijven studeren en schrijven.
Zijn ontsnapping in de kist slaagt omdat Maria en Elsje boeken in zijn bed leggen zodat het lijkt of hij er nog is. Zo zie je maar, soms moet men afscheid kunnen nemen van zijn boeken. Hij vlucht naar de Zuidelijke Nederlanden, meer bepaald naar Antwerpen. Sindsdien is Slot Loevestein het beroemdste kasteel van Nederland, bovendien open voor het publiek. Aanbevolen.
Hugo de Groot speelde een belangrijke rol in het juridisch stabiliseren van de zeventiende-eeuwse Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Op de Markt in Delft is een groot monument voor hem opgericht. Ook op het Korte Voorhout in Den Haag staat sinds 2015 een standbeeld van Hugo de Groot voor het gebouw van de Hoge Raad der Nederlanden, te midden van beelden van andere historische rechtsgeleerden. Verschillende Nederlandse steden hebben een Hugo de Grootstraat, om te beginnen Amsterdam en zijn geboortestad Delft.
De Groot is onder meer beroemd vanwege zijn werk Mare Liberum (De vrije zee) uit 1609. Hierin legt hij de grondslag voor het moderne natuur- en volkenrecht. Hij overlijdt in 1645 in de Hanzestad Rostock (Mecklenburg).
Categorieën |
---|
Tags |
---|
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
Jack London was een veelschrijver én avonturier. Zijn omzwervingen overtuigden hem van de noodzaak van een socialistische samenleving, een idee dat hij verwerkte in zijn boeken.
Evolueren we naar een politiek model zoals in een communistische eenpartijstaat? Ontdek het in ‘Ondernemen in Achterland 1.0’.