JavaScript is required for this website to work.
GESCHIEDENIS

Vandaag 1687: de eerste Hugenoten vertrekken naar Zuid-Afrika

VandaagLuc Pauwels31/12/2023Leestijd 1 minuut
Het Hugenotenmonument in Franschhoek, Zuid-Afrika

Het Hugenotenmonument in Franschhoek, Zuid-Afrika

De hugenoten die vanuit de Nederlanden naar Zuid-Afrika inschepen, zijn met 22. Honderden zullen volgen. Ze stichten de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

In 1685 wordt in Frankrijk het Edict van Nantes opgeheven en hiermee komt er een einde aan de godsdienstvrijheid. Nieuwe vervolgingen breken uit en duizenden hugenoten (protestanten) vluchten naar veiliger oorden. Zo komen er ook veel hugenoten in de Nederlanden terecht, hetzij tijdelijk, hetzij definitief.

De Voorschoten, het eerste schip dat Franse hugenoten naar Zuid-Afrika brengt, heeft een lengte van 40 meter en is 9,5 meter breed. Met 22 hugenoten vertrekken ze uit Delfshaven, nu Rotterdam. Aan boord zijn onder meer Charles Marais met vrouw en vier kinderen, de gezinnen Fauché en Le Roux, Gideon Malherbe, Jacques Pinard en anderen. Vanwege ‘contrari-wind’ is de kapitein genoodzaakt de Saldanhabaai aan te doen, op zo’n 140 kilometer van Kaapstad, in plaats van direct naar de Tafelbaai te varen. Een Hottentot brengt dit bericht naar Kaap de Goede Hoop.

Het duurt allemaal wat lang voordat de Voorschoten in de Tafelbaai aankomt en daarom wordt de Jupiter met verse levensmiddelen, touwen en ankers naar de Saldanhabaai gestuurd. De touwen en ankers worden weer teruggestuurd en de Jupiter neemt de hugenoten aan boord om ze naar de Tafelbaai te brengen. De Voorschoten vaart vanuit de Saldanhabaai direct verder naar Batavia, nu Jakarta in Indonesië. Op 13 april komen de hugenoten eindelijk op de Kaap aan – een reis van meer dan drie maanden.

Andere hugenoten zullen volgen. Sommigen doen een half jaar over de reis. In Zuid-Afrika stichten een aantal van hen het dorp Franschhoek, bij Stellenbosch, nu in de provincie West-Kaap. Ze richten de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie op met de wijnranken die ze op hun reis hebben meegenomen. Dat wordt een mega succes.

Luc Pauwels (1940) is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties