Vandaag 1799: Hippoliet Metdepenningen geboren, orangist én stafhouder aan de balie van Gent
Standbeeld van orangist Hippoliet Metdepenningen (1799-1881) voor het Oude Gerechtsgebouw in Gent
Hippoliet Metdepenningen is een overtuigd orangist en wordt precies daarom gemeenteraadslid in Gent en stafhouder aan de balie.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementIn Gent wordt op 31 maart 1799 Hippoliet Metdepenningen geboren, later bekend als advocaat en stafhouder aan de balie van Gent. Aan de Rijksuniversiteit Gent die koning Willem I van de Verenigde Nederlanden in 1817 opricht, is hij de eerste gepromoveerde doctor in de Rechten.
Na de Belgische afscheiding wordt hij de voortrekker van het orangisme. Hij is ervan overtuigd dat de scheiding tussen Noord en Zuid niet zal blijven duren. Ook een groot deel van de Gentse burgerij is sterk orangistisch gezind. Zijn briljante advocatenloopbaan en zijn politieke bezigheden maken van Metdepenningen een gezaghebbend figuur die weldra stafhouder wordt van de balie in Gent.
Metdepenningen wordt ook gemeenteraadslid op de orangistische lijst en blijft dat tot 1848. Zowel in de politiek als in de pers en in de vrijmetselaarsloge Le Septentrion blijft hij tot in 1848 ijveren in Heel-Nederlandse zin en dus voor de rechten van het Huis van Oranje-Nassau in België.
Als in het revolutiejaar 1848 een aantal regimes in Europa wankelen, hoopt hij dat ook de Belgische constructie in elkaar zal stuiken. Als dat niet gebeurt, trekt hij zich terug uit het politieke leven. Hij overlijdt in 1881 op de leeftijd van 82. Op 20 juni 1886 wordt voor het Hof van Justitie in Gent een standbeeld van Metdepenningen ingehuldigd van de hand van beeldhouwer Julien Dillens. Dat standbeeld staat nog altijd voor het Oude Gerechtsgebouw in Gent. De stad heeft ook een straat naar hem genoemd.
Categorieën |
---|
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
Schrijfster Henriëtte Roland Holst groeide op als notarisdochter en werd onder invloed van Herman Gorter marxiste. Ze evolueerde van sociaal-democrate tot overtuigd communiste.
‘Afgrond’ verhaalt de waargebeurde verhouding tussen Venetia Stanley en de veel oudere Britse premier Henry Asquith, die leidde tot een kabinetscrisis.