Vandaag 1842: Herminie Cadolle geboren, uitvindster van de beha
Vrouwen aan het werk in het atelier van Maison Cadolle
Herminie Cadolle is fervent voorvechtster van de Commune en blijft revolutionair actief. Ironisch genoeg voorziet ze met haar eigen firma de elite van haar al even revolutionaire uitvinding: de beha.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementOp 16 augustus 1842 wordt in Beaugency, bezuiden Parijs, Herminie Cadolle geboren als Eugénie Herminie Sardon. Ze zal bekend worden als Cadolle, de naam van haar latere echtgenoot Ernest. Deze vrouw is alles tegelijk: naaister, modeontwerpster, uitvindster en zakenvrouw, verpleegster, feministe en revolutionaire strijdster met de wapens in de hand…
De dynamische Herminie wordt ‘communarde’, lid van de Unie van vrouwen voor de verdediging van Parijs en de verzorging van gekwetsten ten tijde van de Commune. Dat was een revolutionaire, socialistische regering die heerste over de stad Parijs van 18 maart 1871 totdat ze bloedig werd neergeslagen op 28 mei van datzelfde jaar. Cadolle vecht op de barricades en zet zich onvermoeibaar in voor de gewonden van de Commune. Ze moet daarvoor boeten met zes maanden gevangenis. Haar man zit twee jaar.
In de daaropvolgende jaren is ze actief bij een ondersteuningscomité voor gewezen communards, het Revolutionair Socialistische Comité, waarvan ze penningmeester is. In 1880 wordt Herminie Cadolle ervan beschuldigd te hebben deelgenomen aan een verboden demonstratie nabij het graf van Théophile Ferré, een geëxecuteerde Commune-leider. Ze zou er hebben geroepen: ‘Ferré, wij eren je nagedachtenis! Wij zullen je wreken!’ Voor de rechter geeft ze ‘de feiten’ grif toe en argumenteert: ‘Wij willen onze doden eren zoals u de uwe eert’. Ze wordt vrijgelaten.
Vervolgens wijkt ze uit naar Argentinië en richt in Buenos Aires een lingeriehuis op. Als de tijden wat rustiger worden, keert ze terug naar Parijs en krijgt ze grote bekendheid als ontwerpster van de eerste ‘moderne’ beha (1889), in die tijd ‘corselet-gorge’ of ‘maintien-gorge’, later ‘soutien-gorge’ genoemd. Het Franse ‘gorge’ betekent eigenlijk keel, maar hier moet je het vertalen als ‘buste’. Lager dan de keel mocht er niet worden gekeken.
Haar succes is ongelooflijk. In 1910 richt ze de lingeriefirma Maison Cadolle op dat niet minder dan 200 naaisters tewerkstelt. Ze maakt beha’s op maat voor koninginnen, prinsessen, actrices en ‘le beau monde’, waaronder Mata Hari. Herminie Cadolle sterft in 1924, 81 jaar oud. Haar familiebedrijf in Parijs bestaat nog altijd, sinds zes generaties.
Categorieën |
---|
Tags |
---|
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
Schrijfster Henriëtte Roland Holst groeide op als notarisdochter en werd onder invloed van Herman Gorter marxiste. Ze evolueerde van sociaal-democrate tot overtuigd communiste.
‘Afgrond’ verhaalt de waargebeurde verhouding tussen Venetia Stanley en de veel oudere Britse premier Henry Asquith, die leidde tot een kabinetscrisis.