Vandaag 1847: Hippoliet van Peene schrijft de tekst van De Vlaamse Leeuw
Hippoliet van Peene (1811-1864)
De Vlaamse Leeuw is door Hippoliet van Peene geschreven op de Belgische nationale feestdag, maar al van in het begin een strijdlied tegen Franse ambities ten aanzien van België en Vlaanderen.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementDat de Vlaamse Leeuw geschreven wordt op de Belgische nationale feestdag kan alleen God zelf geregeld hebben…
De huisarts Hippoliet van Peene (1811-1864), zeer actief in de openbloeiende Vlaamse toneelwereld, schrijft de tekst van De Vlaamse Leeuw op 21 juli 1847. Van Peenes theaterstukken worden meestal voor het eerst opgevoerd door Broedermin en Taelyver, de Gentse toneelmaatschappij die hij in 1840 mee opstart, waar hij repetities leidt, souffleert, decors ontwerpt én soms zelf speelt. Als regisseur en toneelmeester vroeg hij er om een meer natuurlijke spreek- en speelstijl, weet historica Hilde Verschaffel. De onvermoeibare Van Peene voorziet de talrijke opbloeiende Vlaamse toneelgezelschappen van meer dan zestig nieuwe theaterstukken in alle genres, waaronder vooral komedies, drama’s en zangspelen die in de buurt van operawerken komen.
Van Peenes neef Karel Miry componeert de muziek van De Vlaamse Leeuw. De doorbraak komt in 1848, als het publiek, diep onder de indruk van de Februarirevolutie in Parijs en bevreesd voor een nieuwe Franse annexatie, de uitvoering ervan vraagt in de nieuwe Vlaamse Minardschouwburg in Gent. Sedertdien is het lied geleidelijk doorgedrongen naar andere steden en gewesten en sedert 1902, bij de viering van 700 jaar Guldensporenslag, algemeen aanvaard als Vlaams nationaal lied.
Van Peene ontvangt in 1859 de allereerste Driejaarlijkse Staatsprijs voor Toneelletterkunde. Zijn grafmonument staat op de Zuiderbegraafplaats in Gent. Straten zijn naar hem genoemd in zijn geboortedorp Kaprijke, in Mariakerke (Gent), Brugge en Antwerpen. Op de Vlaamse Kaai 90-91 in Gent staan naast elkaar de Villa Hippoliet van Peene en de Villa Karel Miry.
Categorieën |
---|
Tags |
---|
Personen |
---|
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
Frans Daels wordt Vlaamsgezind als militair arts aan het IJzerfront. Hij zet de IJzerbedevaarten mee op, daarnaast is hij een veelvuldig gelauwerd arts vanwege zijn medisch onderzoek.
De reislust voert uw schrijver naar de Maas en Brussel, waar hij onthaald wordt door een villa, kunstschilders en een schaamteloos jonge fotograaf.