Vandaag 1848: doorbraak van De Vlaamse Leeuw als nationaal lied van Vlaanderen
Karel Miry (1823-1889)
De Vlaamse Leeuw was al meer dan 100 jaar ons volkslied, voor dat ook in het Belgisch Staatsblad werd bevestigd.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementHet lied is in 1847 in Gent ontstaan in de kring van de toneelgroep Broedermin en Taelyver, op tekst van Hippoliet van Peene (1811-1864) en muziek van Karel Miry (1823-1889). De tekstdichter inspireerde zich op de ‘Leeuwenzang’ in de Brabantsche yeesten van Jan van Boendale (ca.1280-1351), stadsschrijver van Antwerpen.
De doorbraak kwam op 17 februari 1848, toen het publiek in de nieuwe Vlaamse Minardschouwburg in Gent, diep onder de indruk van de Februariomwenteling in Parijs en bevreesd voor een nieuwe Franse annexatie, uitdrukkelijk vroeg dat lied ten gehore te brengen. Sedertdien is het geleidelijk aan ook gezongen in andere steden en gewesten, en sedert 1902, bij de 700 jaar Guldensporenviering, algemeen aanvaard als Vlaams nationaal lied.
Op 6 juli 1973 werd door de Cultuurraad voor de Nederlandse Cultuurgemeenschap een decreet goedgekeurd (Belgisch Staatsblad van 12 september 1973) ‘tot instelling van een eigen vlag, een eigen volkslied en een eigen feestdag van de Nederlandse cultuurgemeenschap’. Hierin werd bepaald dat de eerste twee strofen van De Vlaamse Leeuw als volkslied zullen fungeren. De tekst en muzikale notatie werden vastgelegd bij ministerieel besluit op 11 juli 1985.
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
Schrijfster Henriëtte Roland Holst groeide op als notarisdochter en werd onder invloed van Herman Gorter marxiste. Ze evolueerde van sociaal-democrate tot overtuigd communiste.
‘Afgrond’ verhaalt de waargebeurde verhouding tussen Venetia Stanley en de veel oudere Britse premier Henry Asquith, die leidde tot een kabinetscrisis.