JavaScript is required for this website to work.
GESCHIEDENIS

Vandaag 1848: Julius Hoste sr. geboren, stichter van Het Laatste Nieuws

VandaagLuc Pauwels23/1/2024Leestijd 2 minuten
Julius Hoste sr. (1848-1932)

Julius Hoste sr. (1848-1932)

Julius Hoste sr. is een liberaal in hart en nieren, maar hij heeft onschatbare diensten bewezen aan de Vlaamse gemeenschap in Brussel.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

In Tielt wordt op 23 januari 1848 Julius Hoste sr. geboren, stichter van het dagblad Het Laatste Nieuws. Hij verhuisde als jonge knaap met zijn ouders naar Brussel, waar hij schoolloopt tot zijn 13de. Toch wordt hij later een succesrijk zakenman. Hij stapt in de Vlaamse Beweging naar aanleiding van de strijd voor een gesubsidieerde Vlaamse schouwburg in Brussel. In De Vlaamse Tijding zet hij zijn eerste journalistieke stappen. In 1869 geeft Hoste zijn eerste blad uit: De Zweep.

Daarmee gaat hij helemaal de liberale toer op. De jonge Hoste wordt in 1873 medeoprichter en voorzitter van de Brusselse afdeling van het Willemsfonds. Hij wordt ook ingewijd in de vrijmetselarij. Zijn vriendschap met Karel Buls speelde in deze evolutie een belangrijke rol. Tijdens diens burgemeesterschap van Brussel weet Hoste te verkrijgen dat de stad een Vlaamse schouwburg bekostigt (1887). Hoste had hij eerder ook naam gemaakt als toneelauteur met De Brusselse Straatzanger (1882) en De Kleine Patriot (1883).

In 1888 ziet Hoste zijn droom, het uitgeven van een dagblad, verwezenlijkt. Gestart als liberaal propagandadruksel bouwt hij Het Laatste Nieuws uit tot een Vlaamse volkskrant. Het blad verdedigt een liberaal en gematigd progressief ideeëngoed, maar durft ook wantoestanden op taalgebied aan te klagen. Soms wordt het levensbeschouwelijke zelfs tijdelijk aan kant gezet om Vlaamse strijdpunten te verwezenlijken.

Rond 1900, als Karel Buls afscheid begint te nemen van de politiek, wordt Hoste geconfronteerd met een nieuwe realiteit: na Buls blijkt de liberale partij in Brussel potdoof geworden voor elke Vlaamse verzuchting. Aarzelend blijft hij steun verlenen aan de liberalen

Maar in het begin van de 20ste eeuw stelt de socialistische partij in Brussel zich open voor Vlamingen. Kamiel Huysmans wordt met de steun van Hoste verkozen tot Brussels gemeenteraadslid. Niettemin blijft Hoste hopen op een Vlaams liberaal reveil.

Intussen is zijn enige zoon Julius Hoste jr. aan vaders zijde getreden: in de politiek en in de krant. Samen beleven ze in 1909 de Vlaamse liberale heropbloei met de stichting van de Liberale Volksbond van Brussel en de oprichting van het overkoepelende Liberaal Vlaams Verbond in 1913.

Julius Hoste sr. trekt zich langzaam terug uit het openbare leven en ‘stopt met alles’ bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Een uitzondering is zijn voorzitterschap van de Brusselse afdeling van het Willemsfonds dat hij tot 1921 volhoudt. En in 1932, kort voor zijn overlijden, redt hij het Willemsfonds van de ondergang met ruim bemeten financiële hulp. Na zijn dood in 1933 krijgt zijn borstbeeld een ereplaats in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg.

Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties