JavaScript is required for this website to work.
GESCHIEDENIS

Vandaag 1868: Lieven Gevaert geboren, Vlaams industrieel en scholenbouwer

VandaagLuc Pauwels28/5/2024Leestijd 2 minuten
Lieven Gevaert (1868-1935) door Georges Van Raemdonck

Lieven Gevaert (1868-1935) door Georges Van Raemdonck

Lieven Gevaert verwerft een fortuin met fotopapier en zet zich in voor de industrialisering van Vlaanderen. Je kon hem ook altijd warm maken voor Vlaamsgezinde initatieven.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

In Antwerpen wordt op 28 mei 1868 Lieven Gevaert geboren, industrieel, stichter van de Gevaert-bedrijven in Mortsel, en eerste voorzitter van het Vlaams Economisch Verbond. Hij is voor en na de Eerste Wereldoorlog de vaandeldrager van de nieuwe industriële heropleving in Vlaanderen.

Zijn vader overlijdt als hij drie jaar is. In 1889 richtte hij met zijn moeder een fotostudio op. Al na korte tijd begint hij een fotopapier van eigen makelij te produceren. Dat trekt snel een groot cliënteel aan door zijn gelijkmatige kwaliteit. Tegelijk is Lieven actief in de Nederduitse Bond en de Vlaamse Wacht. In 1894 richt hij de firma Lieven Gevaert & Co op, met geldschieters uit de kringen van de Vlaamse Meetingpartij.

In 1896 verhuist de onderneming naar Mortsel en wordt weldra een wereldbedrijf. Zijn voornaamste streefdoelen zijn de vernederlandsing van het bedrijfsleven en de uitbouw van een degelijk Nederlandstalig onderwijs als kweekvijver voor een Vlaamse elite, bewust van haar eigen waarde en gestoeld op economische draagkracht. Als in 1926 het Vlaams Economisch Verbond wordt gesticht, aanvaardt Gevaert het voorzitterschap.

Na de Eerste Wereldoorlog blijft Lieven Gevaert de Vlaamse ontvoogdingsstrijd steunen, maar houdt zich op de vlakte in de strijd tussen de minimalisten rond Frans van Cauwelaert en de maximalisten, die de Frontpartij oprichten. Hij heeft goede vrienden in beide strekkingen. Met het activisme heeft hij niets te maken gehad, maar hij steunt de naoorlogse amnestie-acties. Prof. Frans Daels kan op hem rekenen voor substantiële hulp bij het financieren van de IJzertoren. Gevaert sticht in Antwerpen de Sint-Ludgardisschool voor meisjes (1928) en het Sint-Lievenscollege voor jongens (1930). Hij laat degelijke schoolgebouwen oprichten voor deze beide instellingen die materieel en organisatorisch de tand des tijds hebben doorstaan en nog steeds bloeien.

Lieven Gevaert overlijdt in 1935 in Den Haag op de leeftijd van 66. Het majestueuze woonhuis dat hij in 1912 heeft laten bouwen op de Belgiëlei (nr.117) en waar hij tot aan zijn dood woont, wordt later eigendom van de Belgische Staat. Het dient nu als kantoorruimte voor het Militair Commando van het Belgisch leger in de provincie Antwerpen.

Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties