Vandaag 1883: geboorte van Hendrik Picard, vrijzinnig Vlaams-nationaal politicus
Hendrik Picard (1883-1946)
Advocaat Hendrik Picard viel op als vrijzinnig Vlaams-nationaal politicus die zich belangloos inzet, zowel sociaal als politiek.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementOp 18 maart 1883 wordt in Antwerpen Hendrik Picard geboren, advocaat, vrijzinnig en Vlaams-nationaal politicus, oudere broer van Antoon Picard (1884-1949) en Leo Picard (1888-1981). Hendrik studeert rechten, in Gent en in Brussel, waar hij lid is van de studentenverenigingen ’t Zal wel gaan en Geen Taal Geen Vrijheid. In 1914 wordt hij gemobiliseerd en wijkt met zijn regiment uit naar het neutrale Nederland waar hij zoals de andere Belgische militairen tot het einde van de Eerste Wereldoorlog wordt geïnterneerd.
Na de oorlog vestigt Picard zich als advocaat in Antwerpen en wordt de verdediger van menig activist en ook van Adiel Debeuckelaere, de leider van de Frontbeweging, die van hoogverraad wordt beschuldigd. In 1921 wordt hij in het arrondissement Antwerpen verkozen voor de Frontpartij. Maar in 1925 neemt Herman Vos zijn kopplaats en zijn zetel in.
Picard blijft actief in de partij. Ondanks zijn principiële bezwaren tegen het Vlaams Nationaal Verbond (VNV) – voor hem te rechts en te katholiek – aanvaardt hij in 1936 toch de kopplaats op de senaatslijst. Hij wordt verkozen en zetelt tot 1939. Hij blijft wel weigeren zich bij het VNV aan te sluiten, is geen kandidaat meer en trekt zich terug uit de politiek.
Ook tijdens de bezetting blijft hij passief. Na de bevrijding treedt hij spontaan weer op als advocaat van mensen die terecht of ten onrechte worden beschuldigd van collaboratie. Maar hij overlijdt op 23 augustus 1946, pas 63.
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
Schrijfster Henriëtte Roland Holst groeide op als notarisdochter en werd onder invloed van Herman Gorter marxiste. Ze evolueerde van sociaal-democrate tot overtuigd communiste.
‘Afgrond’ verhaalt de waargebeurde verhouding tussen Venetia Stanley en de veel oudere Britse premier Henry Asquith, die leidde tot een kabinetscrisis.