Vandaag 1885: het Amerikaanse Vrijheidsbeeld, een Frans cadeau, komt aan in New York
Detail van De Onthulling van het Vrijheidsbeeld (1886), door Edward Moran (1829-1901)
Ter ere van de honderdste verjaardag van de Onafhankelijkheidsverklaring, schenkt Frankrijk het Vrijheidsbeeld aan de VS.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementOp 6 juni 1885 komt het Franse schip Isère aan in New York met aan boord het bekende Amerikaanse Vrijheidsbeeld. Het beeld werd gebouwd in Frankrijk, weegt in totaal 225 ton en werd in 350 stukken over zee vervoerd.
Het is een geschenk van Frankrijk aan het Amerikaanse volk, ter ere van de Onafhankelijkheidsverklaring van de Verenigde Staten en als teken van vriendschap. Op de plaquette in de linkerhand van het beeld staat ‘JULY IV MDCCLXXVI’. Dat betekent 4 juli 1776, de datum van de Amerikaanse onafhankelijkheid.
Het Vrijheidsbeeld is een artistieke creatie van de Fransman Frédéric Auguste Bartholdi (1834-1904). De technische constructie werd gerealiseerd door Gustave Eiffel (1832-1923), de ontwerper van de naar hem genoemde toren in Parijs. Het is een representatie van de Romeinse godin Libertas (vrijheid). Haar kroon kreeg van Bartholdi 7 punten: die staan symbool voor de 7 zeeën en 7 continenten. Het koperen standbeeld had ooit een glimmende roodbruine kleur, maar door atmosferische invloeden veranderde die kleur na twee decennia in glanzend groenblauw.
Een kopie van 11,5 meter hoog – het origineel meet 93 meter – bevindt zich in Parijs, op het Île aux Cygnes in de Seine, vlak bij de Eiffeltoren. Ook dit beeld werd onthuld in 1885. De Parijse kopie houdt een boek in de hand dat zowel de datum van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring toont (4 juli 1776), als de datum van de Franse Revolutie (14 juli 1789).
In Parijs is een exacte kopie van de vlam van het Vrijheidsbeeld te zien nabij de Pont de l’Alma. Deze Vrijheidsvlam is jarenlang beplakt met gedachtenissen aan prinses Diana Spencer die bij de Alma-tunnel verongelukte en dezelfde nacht overleed. De beplakking is nu verdwenen, maar de Vrijheidsvlam wordt nog vaak als officieus gedenkteken voor Lady Di beschouwd. Regelmatig worden er nog bloemen en boodschappen neergelegd.
In de Verenigde Staten zelf staat een kopie van het Vrijheidsbeeld voor een casino in Las Vegas. In het Deense Billund staat in Legoland een plastic versie van het beeld, helemaal opgebouwd uit kleine bouwsteentjes van LEGO. In 2017 stond in Assen (Drenthe) een tijd lang een versie van het Vrijheidsbeeld, gemaakt door beeldhouwster Natasja Bennink (°1974). De fakkel had ze vervangen door een blik bruine bonen. Het beeld werd ingehuldigd door de gewezen woordvoerder van Martin Luther King, maar is nu verwijderd.
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
Schrijfster Henriëtte Roland Holst groeide op als notarisdochter en werd onder invloed van Herman Gorter marxiste. Ze evolueerde van sociaal-democrate tot overtuigd communiste.
‘Afgrond’ verhaalt de waargebeurde verhouding tussen Venetia Stanley en de veel oudere Britse premier Henry Asquith, die leidde tot een kabinetscrisis.