JavaScript is required for this website to work.
GESCHIEDENIS

Vandaag 1919: prof. Julius Mac Leod, strijder voor de vernederlandsing van het onderwijs in Vlaanderen

VandaagLuc Pauwels3/3/2024Leestijd 1 minuut
Julius Mac Leod (1857-1919)

Julius Mac Leod (1857-1919)

foto © Letterenhuis

Julius Mac Leod, hoogleraar plantkunde, stelt dat de intellectuele achterstand van Vlaanderen ook zijn sociale en economische achterstand veroorzaakt.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Op 3 maart 1919 overlijdt in Gent prof. Julius Mac Leod, hoogleraar plantkunde aan de Rijksuniversiteit Gent. Deze Vlaamse liberaal met Schotse roots, prominente wetenschapper ook met internationale faam, is vooral geïnteresseerd in de bevruchting van planten en in wetenschappelijk onderzoek in het veld. Later richt hij zich op erfelijkheidsonderzoek en daardoor meer op dierkunde en evolutieleer. Mac Leod ging op meerdere studiereizen, onder andere naar Frankrijk, Duitsland en Zwitserland.

Daarnaast ontpopt hij zich als onvermoeibare strijder voor de vernederlandsing van het onderwijs in Vlaanderen. De Vlaamse Beweging moet volgens hem een intellectuele en sociale beweging zijn waarin volksontwikkeling en vernederlandsing van wetenschap en onderwijs centraal staan. Hij ziet in dat de intellectuele achterstand van Vlaanderen ook zijn sociale en economische achterstand veroorzaakt.

Al bij het begin van de Eerste Wereldoorlog vlucht hij naar Engeland. Van september 1914 tot eind februari 1919 zet hij zijn wetenschappelijk werk voort aan de Victoria University in Manchester. Hij begint daar te schrijven aan zijn standaardwerk The Quantitative Method in Biology over kwantitatieve correlaties tussen plantenorganen. Hij publiceert dit net voor zijn overlijden in Publications of the University of Manchester en behaalt daarmee een Engelse doctorstitel.

Hoewel hij zich nooit heeft ingelaten met het activisme worden na de oorlog zijn bezittingen in Gent, waaronder zijn volledige bibliotheek, geplunderd en vernield door Vlaamsvijandige elementen. Te veel voor hem: enkele weken later overlijdt hij aan een gewone griep. Hij is dan net 62.

Straten en pleinen zijn naar hem genoemd in Gentbrugge, Antwerpen en zijn geboortestad Oostende.

 

Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties