JavaScript is required for this website to work.
GESCHIEDENIS

Vandaag 1920: Remi Piryns geboren, jurist, manager en Heel-Nederlands voorman

VandaagLuc Pauwels16/8/2024Leestijd 2 minuten
Remi Piryns (1920-2004)

Remi Piryns (1920-2004)

Remi Piryns bleef zijn leven lang een overtuigd Heel-Nederlander, zoals zijn ‘Gebed voor het Vaderland’ getuigt. Via het ANV lag hij mee aan de basis van de Taalunie.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Op 16 augustus 1920 wordt in Moerzeke (Oost-Vlaanderen) Remi Piryns geboren, jurist, manager en Heel-Nederlandse leidersfiguur. Tijdens zijn rechtenstudies is Piryns actief in het Diets Jeugdverbond (DJV) waar hij de dienst voor Vorming leidt. Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog neemt hij de algemene leiding van het DJV op zich.

Hij probeert zijn organisatie onafhankelijk te houden van het Vlaams Nationaal Verbond (VNV), maar het DJV wordt in mei 1941 verplicht toe te treden tot de Nationaal-Socialistische Jeugd Vlaanderen (NSJV). Hij wordt chef van het hoofdkwartier, maar al snel ook een van de jeugdleiders die de Heel-Nederlandse dissidentie binnen het VNV aanvoert. Tijdens de bezetting wordt Piryns in 1941-1942 te Leuven ook preses van het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) en hoofdredacteur van Ons Leven (1941-1942).

Zijn Heel-Nederlandse gezindheid leidt ertoe dat hij samen met Walter Bouchery en Steven Debroey het initiatief neemt tot de zogenaamde ‘Putsch van Vilvoorde’, een clandestiene bijeenkomst van NSJV-leiders naar aanleiding van de VNV-kaderdag van 14 juni 1942. Uit de NSJV-bijeenkomst komt een document voort dat het gebrek aan Dietse en christelijke inspiratie in de VNV-collaboratiepolitiek aanklaagt. Deze dissidentie binnen de jeugdbeweging wordt door het VNV meteen onderdrukt.

Piryns wordt na de bevrijding uit de Orde der Advocaten gestoten en opgesloten in het interneringskamp in Lokeren. In de gevangenis schrijft hij het bekende lied ‘Gebed voor het Vaderland’, getoonzet door zijn medegevangene Gaston Feremans:

Heer, laat het Prinsenvolk der oude Nederlanden
Niet ondergaan in haat, in broedertwist en schande;
Maak dat uit d’oude bron nieuw leven nogmaals vloeit,
Schenk ons de taaie kracht om fier, vol vroom vertrouwen,
Met nooit gebroken moed ons land herop te bouwen,
Tot statig als een eik voor U ons volk herbloeit.

Men kan Remi Piryns niet veel ten laste leggen en hij wordt al snel weer vrijgelaten, zodat hij al in december 1945 medeoprichter is van het satirische antirepressieblad Rommelpot. Na 1949 houdt hij zich niet meer met politiek bezig, maar blijft wel raadgever voor VU-kopstukken Maurits Coppieters en Hugo Schiltz. Toeval of niet, kleindochter Freya Piryns, gewezen Groen-senator, trouwt later met Willem-Frederik Schiltz, zoon van.

Piryns wordt in 1959 ondervoorzitter van het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV) en in 1970 eindredacteur van Neerlandia. Als in 1979 het Algemeen-Nederlands Congres wordt opgericht, kiest men hem tot voorzitter. Hij zet zijn Heel-Nederlands streven verder. Als ondervoorzitter van het ANV is Piryns in deze periode een wegbereider van de Taalunie (1980).

Professioneel is Piryns manager van transformatorenbouwer Pauwels Trafo in Mechelen en oprichter van de textielbeurs Textirama in Gent. Piet Piryns, voormalig journalist bij Humo, Vrij Nederland en De Morgen en columnist bij Knack, is zijn zoon.

Remi Piryns overlijdt in 2004, op zijn 83ste.

Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties