Vandaag 1926: Noord-Ierse haatpredikant Ian Paisley geboren
Ian Paisley (1926-2014)
Ian Paisley combineerde de eigenschappen van een diep religieus predikant met die van een onbeschaamd haatprediker.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementIn de historische, Noord-Ierse stad Armagh (Iers: Ard Mhacha) wordt op 6 april 1926 de radicale Noord-Ierse politicus en predikant Ian Paisley geboren. Hij zal de leider worden van de fundamentalistische protestanten van de Democratic Unionist Party (DUP) die hij in 1971 opricht en 37 jaar leidt. De DUP heeft sterke banden met protestantse kerken, in de eerste plaats met de Free Presbyterian Church of Ulster. Die werd eveneens door Ian Paisley opgericht, al in 1951, en is een calvinistisch kerkgenootschap. Daar is niets mis mee, maar…
Hij laat geen enkele kans liggen om de strijd tussen katholieken en protestanten op te poken en zich resoluut anti-Iers op te stellen. Vanaf de jaren zestig wordt Paisley langzaam de leider van de extreem-protestantse opinie in Noord-Ierland. Straatprotesten en illegale bijeenkomsten leiden tot frequente confrontaties met de autoriteiten en een korte gevangenisstraf in 1966. Dat jaar richt hij de Ulster Protestant Volunteers op, een paramilitaire formatie. Paisley wordt in 1970 gekozen als lid van het Bitse Lagerhuis en blijft dat tot 2010. Hij wordt opgevolgd door zijn jongste zoon, Ian Paisley jr. Zelf verhuist hij dan naar het Hogerhuis.
Van 1979 tot 2004 is Paisley ook lid van het Europees Parlement. Daar verstoort hij in 1988 een toespraak van paus Johannes-Paulus II en noemt hij de paus een ‘antichrist’. Een bord dat hij meedraagt in het halfrond onderlijnt die inschatting. Hij wordt de zaal uitgezet en de paus kan zijn toespraak afmaken.
Na lange strijd tegen de IRA en Sinn Féin sluit Ian Paisley in mei 2007 dan toch een regeringscoalitie met hen en wordt hij premier van Noord-Ierland, tot mei 2008. Bij inzamelingen in zijn kerk accepteerde Paisley alleen bankbiljetten en geen munten. Hij beschuldigde de Sunday Times ervan ‘voortdurend de sabbat te ontheiligen’ door op zondag te verschijnen, en weigert om deze reden een interview door de correspondent van de krant.
Paisley is vanaf 1956 getrouwd met de Noord-Ierse politica Eileen Cassells, vicevoorzitster van de DUP. Hun huwelijk resulteert in vijf kinderen. Ian Paisley overlijdt op 12 september 2014 in Belfast; hij werd 88.
Personen |
---|
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
Frans Daels wordt Vlaamsgezind als militair arts aan het IJzerfront. Hij zet de IJzerbedevaarten mee op, daarnaast is hij een veelvuldig gelauwerd arts vanwege zijn medisch onderzoek.
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens bespreken de actualiteit aan de overkant van de oceaan.