JavaScript is required for this website to work.
GESCHIEDENIS

Vandaag 1937: Connie Francis geboren, leven van succes, tegenslag en volharding

VandaagLuc Pauwels12/12/2023Leestijd 2 minuten
Connie Francis (°1937) in 1961

Connie Francis (°1937) in 1961

Zangeres Connie Francis (86) staat vandaag nog op de planken, ondanks alle mogelijke tegenslag, inclusief een verkrachting.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Connie Francis wordt op 12 december 1937 geboren in New Jersey als Concetta Franconero in een Italiaans migrantengezin. Vanaf haar drie jaar treedt ze op. Vandaag wordt ze 86 en af en toe staat ze nog op de planken.

Ze krijgt als tiener een contract bij MGM, maar schopt het niet verder dan één week op plaats 93 in de top 100. Haar vader wil haar kost wat kost Who is sorry now? laten zingen, een lied uit… 1923. Francis verfoeit het. Bij de allerlaatste opnamesessie bij MGM temporiseert ze zo lang dat die song maar deels wordt opgenomen.

Maar op 1 januari 1958 komt het nummer toch op de Amerikaanse televisie. Medio 1958 zijn er meer dan een miljoen exemplaren van verkocht en is Connie plots een wereldster. MGM Records biedt haar onmiddellijk een uniek contract aan: ze selecteert zelf haar nummers en al wat ze kiest, wordt uitgebracht. Daarmee is ze de meest onafhankelijke artiest ter wereld.

Ze neemt in 1959 het album Connie Francis sings Italian Favorites op. Dat bereikt nummer 4 in de albumlijsten en wordt haar meest succesvolle album ooit. Jarenlang blijft ze top tien-hits scoren.

Na een optreden op de Westbury Music Fair in New York wordt ze in 1974 brutaal verkracht in haar motelkamer. Nadien blijkt dat het deurslot defect was. Connie klaagt de motelketen aan. Ze krijgt 2,5 miljoen dollar, waarmee ze een ​​slachtofferhulporganisatie opzet. President Ronald Reagan benoemt Connie Francis in 1980 tot voorzitter van zijn Task Force tegen Gewelddaden.

In 1981 brengt de single I’m Me Again Connie Francis’ laatste vermelding in de hitlijsten. Tegelijk wordt haar broer George neergeschoten door maffiosi. Van haar vier aan/uit-huwelijken houdt er geen enkel stand.

Toch zet Connie haar liveoptredens voort en verschijnt zelfs opnieuw in Westbury. Het blijkt te veel. In de volgende vier jaar wordt ze gedwongen opgenomen in elf psychiatrische instellingen. Op de rand van de zelfmoord. Wat haar helpt, is het schrijven van haar autobiografie Who’s Sorry Now? (1984).

Pas in 1989 kan Connie weer tijd aan haar carrière besteden. In 1992 combineert ze haar vijf grootste Duitse hits tot een dansmedley. Die levert haar de prijs op voor ‘Beste Comeback van het Jaar’. Connie blijft actief als live artiest, tot vandaag de dag.

Luc Pauwels (1940) is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties