Vandaag 1941: de zelfmoord van schrijfster Virginia Woolf
Virginia Woolf (1882-1941)
De schrijfster Virginia Woolf, even geniaal als labiel, stapt vrijwillig uit het leven door verdrinking.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementTragisch overlijden van de Engelse auteur Virginia Woolf. Ze pleegt op haar 59ste zelfmoord door verdrinking nabij haar huis in Sussex. Ze heeft zich pas met haar man gevestigd in het huis dat ze al een tijdje huurden als tweede verblijf.
Ze is geboren in South Kensington (Londen) op 25 januari 1882 als Adeline Virginia Stephen. Als ze in 1912 trouwt met Leonard Woolf laat ze zich meteen Virginia Woolf noemen. Ze wil graag kinderen, maar haar echtgenoot meent dat dit schadelijk zou kunnen zijn voor haar geestelijke gezondheid. Haar hele leven worstelt Virginia met haar mentaal welzijn en haar seksualiteit, waarbij ze episoden van ernstige depressie en symptomen van een bipolaire stoornis doormaakt. Na verscheidene zelfmoordpogingen wordt ze een aantal keren geïnterneerd. Haar stoornissen houden sterk verband met haar familieachtergrond: Virginia Woolf werd negen jaar lang seksueel misbruikt door haar halfbroers en -zussen.
De psychisch labiele Virginia blijkt zelf niet erg tot fysieke liefde in staat, ondanks haar oprechte genegenheid voor echtgenoot Leonard. Ze gaat de biseksuele weg op. De relatie van Virginia Woolf die het meest bekend wordt, is die met Vita Sackville-West (1892-1962), schrijfster en tuinarchitecte, op het eind van de jaren twintig.
In 1917 richt het echtpaar Woolf de Hogarth Press op, die veel van haar werk publiceert. Bekende werken van haar zijn onder meer The waves, The years, Mrs. Dalloway, Between the acts, To the lighthouse, Orlando: a biography, The common reader, A room of one’s own. Ze is ook een bekend lid van de Bloomsburygroep, een kring van eigengereide schrijvers, kunstenaars en intellectuelen die aan het begin van de 20ste eeuw ontstond in de Londense wijk Bloomsbury.
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
Schrijfster Henriëtte Roland Holst groeide op als notarisdochter en werd onder invloed van Herman Gorter marxiste. Ze evolueerde van sociaal-democrate tot overtuigd communiste.
‘Afgrond’ verhaalt de waargebeurde verhouding tussen Venetia Stanley en de veel oudere Britse premier Henry Asquith, die leidde tot een kabinetscrisis.