JavaScript is required for this website to work.
GESCHIEDENIS

Vandaag 1962: de vastlegging van de taalgrens leidt in de Kamer tot een onstuimig, historisch debat

VandaagLuc Pauwels27/6/2024Leestijd 2 minuten
De vastlegging van de taalgrens in 1962 was het startpunt voor de indeling van
het federale België

De vastlegging van de taalgrens in 1962 was het startpunt voor de indeling van het federale België

foto © Canon van Vlaanderen

In 1962 startte men op deze dag de discussies over de vastlegging van de taalgrens. Het was de start van een debat over bestuurstaal en faciliteiten dat tot op vandaag de gemoederen beroert.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Op 27 juni 1962 begint in de Kamer van volksvertegenwoordigers een driftig en bij wijlen woest debat over de vastlegging van de taalgrens. Daar was een en ander aan voorafgegaan. Na eerdere mislukte parlementaire debatten over de taalgrens en de voorgestelde taalregeling voor Brussel, wordt in oktober 1962 een contactcommissie van de Christelijke Volkspartij (CVP) en de Belgische Socialistische Partij (BSP) opgericht, die een regeringsvergelijk voor de taalregeling in bestuur en in het onderwijs zou moeten vinden. Over de meeste aspecten van de taalontwerpen kan zonder al te veel problemen een akkoord worden bereikt, behalve over de faciliteitenregeling in de taalgrensgemeenten.

De regering besluit dan maar zelf een tekst aan het parlement voor te leggen (6 juni), waarin voorzien wordt in de splitsing van het arrondissement Brussel in een eentalig Nederlandstalig arrondissement Halle-Vilvoorde en een tweetalig arrondissement hoofdstad-Brussel. Dat laatste zou behalve de 19 Brusselse gemeenten ook de 6 Vlaamse randgemeenten Drogenbos, Kraainem, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode, Wemmel en Wezembeek-Oppem omvatten.

Het kabinetsvoorstel voor de afschaffing van de faciliteiten en de uitbreiding van de tweetalige agglomeratie Brussel werd op 19 juni beantwoord met een veto van de CVP-Kamerfractie. De regering toont zich bereid om een tegenvoorstel te onderzoeken.

Op 27 juni begint dus het Kamerdebat, maar intussen wordt achter de schermen verder gezocht naar een tussenoplossing. Het vervangingsvoorstel kwam in wezen neer op het uitstellen van een definitieve beslissing: over de aanhechting van sommige Vlaamse randgemeenten bij Brussel zou pas in 1966 uitspraak worden gedaan. Bij de Vlaamse CVP was er weinig enthousiasme voor dit voorstel, de BSP verwierp het. Theo Lefèvre biedt daarop (2 juli) het ontslag van zijn CVP/PSC en BSP/PSB coalitieregering aan, dat door de koning geweigerd wordt. Het zal nog even duren, maar toch wordt de taalgrens in oktober 1962 wettelijk vastgelegd. Een jaar later volgt dan de afbakening van de tweetalige Brusselse agglomeratie.

Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties