JavaScript is required for this website to work.
GESCHIEDENIS

Vandaag 1965: Le Corbusier overleden, dé architect van de 20ste eeuw, of toch ongeveer

VandaagLuc Pauwels27/8/2024Leestijd 2 minuten
Le Corbusier (1887-1965)

Le Corbusier (1887-1965)

foto © Wikimedia Commons/Anefo - Joop van Bilsen

Le Corbusier stond ondanks zijn flirt met het Vichy-regime wijd en zijd bekend als een top-architect en -ontwerper. Het enige bewaarde bouwwerk van Le Corbusier in België staat in Antwerpen.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Op 27 augustus 1965 overlijdt de beroemde Zwitsers-Franse architect en stedenbouwkundige Le Corbusier, geboren Charles-Édouard Jeanneret-Gris. Hij is dan 77. Le Corbusier verdrinkt in de Middellandse Zee bij Roquebrune-Cap-Martin aan de Côte d’Azur, niet ver van Monaco. Hij had daar een buitenverblijfje, Le Cabanon. Op 1 september eert de Franse minister van Cultuur André Malraux de overledene met een officiële herdenkingsdienst op de Cour Carrée van het Louvre in Parijs. Hij wordt daarna begraven in Roquebrune-Cap-Martin.

Le Corbusier wordt geboren op 6 oktober 1887 in het Zwitserse La Chaux-de-Fonds, in het Juragebergte.  Hij gebruikt zijn pseudoniem Le Corbusier voor het eerst in 1920 in het tijdschrift L’Esprit nouveau. Het is een combinatie van de naam van zijn overgrootmoeder Lecorbésier en zijn lievelingsvogel, le corbeau (de raaf).

Le Corbusier maakt carrière als architect, architectuurtheoreticus en stedenbouwkundige, schilder, tekenaar, beeldhouwer en meubelontwerper. Men noemt hem ‘de architect van de 20ste eeuw’, maar zijn nieuwe ideeën leiden ook tot polemiek. Daarbovenop blijft Le Corbusier vandaag de dag controversieel vanwege zijn sympathie en connectie met het fascisme, en dat vanaf de jaren twintig. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Le Corbusier stadsplanner voor het Vichy-regime. Na de oorlog is hiervan echter weinig meer te bemerken. Na de bevrijding in 1944 wordt hij voorzitter van de Commissie voor stadsplanning van het Front National des Architectes.

Hij is hoe dan ook een van de meest invloedrijke architecten van de 20ste eeuw, een toonaangevend pionier van het modernisme in de architectuur, het Nieuwe Bouwen en de Internationale Stijl. Le Corbusier publiceert meer dan 50 boeken en start met de CIAM, Congrès Internationaux d’Architecture Moderne. Deze modernistische stedenbouwkundige en architectuurbeweging was een groot internationaal platform dat in de eerste helft van de 20ste eeuw een grote stempel heeft gedrukt op het architectuurdebat. Dit platform bestond van 1928 tot 1959. Een van de belangrijkste ideeën die uit de CIAM voortkwamen was het concept van de functionele stad, waarbij de functies wonen, werken en recreatie van elkaar gescheiden zijn.

Sinds 2016 staan ​​zeventien gebouwen van Le Corbusier in zeven landen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Eén daarvan is het huis Guiette in Antwerpen, op de Populierenlaan 32, naast het Olympiadekruispunt. Het is het enige bewaarde bouwwerk van Le Corbusier in België.

Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties