JavaScript is required for this website to work.
GESCHIEDENIS

Vandaag 1968: ‘Hallo, meneer de Uil’! Eerste uitzending van de Fabeltjeskrant

VandaagLuc Pauwels29/9/2024Leestijd 2 minuten
Meneer de Uil leest voor uit De Fabeltjeskrant

Meneer de Uil leest voor uit De Fabeltjeskrant

De Fabeltjeskrant haalde inspiratie bij de la Fontaine, maar groeide op eigen kracht uit tot één van de meest populaire kinderprogramma’s ter wereld.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Op 29 september horen we op de Nederlandse televisie ‘Hallo, meneer de Uil’: de eerste uitzending van De Fabeltjeskrant. Deze poppenserie van Leendert Valkenier (1924-1996), waarin verteld wordt over het wel en wee van de bewoners van het zogenaamde Grote Dierenbos, wordt enorm populair bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Bij het schrijven van de serie werkt Valkenier nauw samen met Frans van Dusschoten, Ger Smit en Elsje Scherjon, de acteurs die tekenden voor de verschillende stemmen.

De eerste verhalen en personages van De Fabeltjeskrant zijn geïnspireerd op de fabels van de Franse schrijver en dichter Jean de la Fontaine (1621-1695). Deze serie met onder andere Zoef de Haas, Ed en Willem Bever, Bor de Wolf, Lowieke de Vos, Momfer de Mol, de gezusters Myra en Martha Hamster en Juffrouw Ooievaar, telt in totaal 1640 afleveringen, telkens van ongeveer 5 minuten. Ze zijn bedoeld als laatste tv-moment voor jonge kinderen en eindigen steevast met de aanmaning ‘Oogjes dicht en snaveltjes toe’.

Ellen van Eijk, met wie Valkenier tot 1971 getrouwd was, claimde model te hebben gestaan voor de figuur van Juffrouw Ooievaar, maar daar is niet iedereen het mee eens. In 2005 wordt het programma in Nederland verkozen tot ‘Beste Kinderprogramma Aller Tijden’. Wereldwijd hebben miljoenen kinderen en volwassenen ervan genoten en het is een van de best bekeken kinderprogramma’s ooit.

De serie was in zijn oorspronkelijke versie te zien in Nederland en Vlaanderen, en in vertaling ook in Frankrijk (Le petit écho de la Forêt), Hongarije (Fabulácskahírek), Italië (La fiaba quotidiana), Noorwegen (Fablenes bok), Zweden (Fablernas värld), Verenigd Koninkrijk (The Daily Fable), Polen (Leśna gazetka), Israël (Sipurimpo), Peru (Las Crónicas de Fabulandia), Mexico (Las Crónicas de Fabulandia) en verder in Zwitserland, Joegoslavië, Griekenland, Nieuw-Zeeland, Spanje, Australië, Puerto Rico, El Salvador, Portugal, Dominicaanse Republiek, Chili, Colombia, Nicaragua, Bolivia, Uruguay, Paraguay en Japan (Fachishu shinbun).

De vader van De Fabeltjeskrant, Leen Valkenier, werd 71 jaar. Hij stierf op Ibiza, het eiland waar hij zich vestigde en zijn laatste levensjaren doorbracht.

Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties