JavaScript is required for this website to work.
GESCHIEDENIS

Vandaag 1977: elektriciteit valt uit in New York, geboortecijfer stijgt

VandaagLuc Pauwels13/7/2024Leestijd 1 minuut

vandaag

vandaag

Wanneer de elektriciteit in New York uitvalt na een blikseminslag, ontstaan er stevige rellen en plunderingen. Maar er gebeuren ook andere zaken: negen maanden later is er een kleine babyboom.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Om half negen ’s avonds treft een blikseminslag een krachtcentrale in New York. De veiligheidsmaatregelen die in het stroomcircuit zijn ingebouwd, blijken niet of onvoldoende te werken, waarschijnlijk omdat de bliksem meerdere malen en op verscheidene plaatsen inslaat. Even voor half tien valt ook de grootste generator van New York, Ravenwood 3, uit. Daardoor zit de hele stad zonder elektriciteit en wordt ze langdurig in duisternis gehuld.

Door de elektriciteitspanne zitten grote delen van New York zonder werkende koelkasten, televisies, airco’s en soms ook zonder water. Treinen en metro’s staan stil, duizenden mensen zitten op verschillende plaatsen in de stad vast en er is geen vliegverkeer van en naar de stad. De straten zijn donker en een aantal individuen grijpt de verhullende duisternis aan om ongestoord winkels en huizen leeg te halen en brand te stichten. Het zijn vooral de armere buurten Crown Heights en Bushwick die slachtoffer worden van branden, rellen en inbraken. Ook Broadway is een grote chaos. Hier worden meer dan honderd winkels geplunderd, waarvan de helft ook nog in de fik gezet. De plunderaars in de verschillende buurten van de stad proberen elkaar vervolgens te bestelen.

De sfeer is agressief en naargeestig. Veel van de plunderaars gaan gedurende de dag van 14 juli door met hun vernietigingen en diefstallen, terwijl toen zowel eigenaren als politie deels ter plekke zijn. Alles samen worden er tijdens de 25 uur durende stroomuitval meer dan 1000 branden gerapporteerd, 1600 winkels geplunderd en vernield en 3700 mensen gearresteerd. In totaal worden er 31 buurten verwoest en leeggeroofd en kost de stroomuitval New York 300 miljoen dollar. De gevangenissen zijn overvol, kelders dienen als noodcellen.

Het duurt nog tot de avond van 14 juli tot iedereen weer elektriciteit heeft. Maar de meeste New Yorkers zijn binnengebleven en hebben aan de toekomst gedacht. Negen maanden later is hun inbreng te merken in het geboortecijfer.

Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties