JavaScript is required for this website to work.
GESCHIEDENIS

Vandaag 1989: 41 000 Parijzenaars onterecht beschuldigd van moord, afpersing en prostitutie

VandaagLuc Pauwels6/9/2024Leestijd 1 minuut
Een computerfout durft al eens stevige problemen opleveren

Een computerfout durft al eens stevige problemen opleveren

Een computerfout zorgde voor een verwarring tussen verkeersboetes en feiten als moord en afpersing. 41 000 Parijzenaars werden ten onrechte aangeklaagd voor laatstgenoemde feiten.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Grote opwinding in Parijs: door een computerfout krijgen 41 000 mensen per abuis een brief van de Franse justitie waarin ze worden aangeklaagd wegens moord, afpersing, prostitutie en nog meer fraais. Oeps, het hadden verkeersboetes moeten zijn.

Ongeveer 41 000 Parijzenaars die zich schuldig hadden gemaakt aan eenvoudige verkeersovertredingen als foutparkeren, vinden tot hun verbijstering een proces-verbaal in hun brievenbus waarin ze worden beschuldigd van misdaden als moord, doodslag, oplichting, afpersing en het ronselen van prostituees. De geadresseerden zijn voor het overgrote deel mannen. Beeld je de reactie van madame in.

De Parijse politie blijkt helemaal van niets te weten. En het gerecht al evenmin. Tientallen advocaten gaan in de stijgbeugels, gealarmeerd door hoogst verontwaardigde cliënten die in de aanmaningen om boetes te betalen omschreven worden als zware criminelen.

Niemand die van iets blijkt te weten, tot een stedelijke ambtenaar van Financiën publiek toegeeft dat zijn afdeling op woensdag 6 september werd gealarmeerd toen de telefooncentrales overbelast raakten met duizenden telefoontjes van Parijzenaars die bezorgd, boos en in staat van opperste verontwaardiging naar de reden van die processen-verbaal vroegen. Hij geeft schoorvoetend toe dat ‘er iets fout is gegaan’ en wijst naar de makkelijkste schuldige: de computer.

Enkele dagen later volgen 41 000 brieven aan dezelfde geadresseerden waarin droogjes wordt gevraagd de vorige brief als ‘nulle et non avenue’ te beschouwen, nietig en van geen tel. Het zal je maar overkomen.

Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties