JavaScript is required for this website to work.
GESCHIEDENIS

Vandaag 1986: Vlaams componist Armand Preud’homme overleden

VandaagLuc Pauwels7/2/2024Leestijd 1 minuut
Standbeeld van Armand Preud’homme (1904-1986) in Hasselt, een werk van Jan van
den Brande

Standbeeld van Armand Preud’homme (1904-1986) in Hasselt, een werk van Jan van den Brande

foto © Wikimedia Commons/Paul Hermans

Componist Armand Preud’homme laat niemand onberoerd: dat gaat van een bomaanslag tot een museum…

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Op 7 februari 1986 overlijdt in Brasschaat Armand Preud’homme; hij is 81. Deze befaamde Vlaamse componist en organist schreef in zijn leven 450 liederen en zangspelen. Zijn favoriete tekstdichters waren Jozef Simons (Susa Nina, Heimwee doet ons hart verlangen, Kempenland, Voor outer en heerd) en Eugeen de Ridder die onder meer de teksten schreef voor de operettes Mijn heerlijk Kempenland en Op de purp’ren hei. Deze laatste operette was zijn populairste en werd ook uitgevoerd in de Koninklijke Vlaamse Opera (KVO). Weerkerende thema’s in zijn werk zijn de volksverbondenheid en de gehechtheid aan de geboortestreek.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Preud’homme beschuldigd van collaboratie vanwege de twee eerste regels van Kempenland:

Kempenland, aan de Dietsche kroon
wonderfrisse perel

Let wel, de componist werd beschuldigd, niet de tekstdichter. Preud’homme werd hiervoor veroordeeld tot een gevangenisstraf van één jaar, maar werd in 1949 in beroep vrijgesproken.

In 1968 werd hij, samen met Willem De Meyer, op culturele zending gestuurd naar Zuid-Afrika, waar hij vaststelde dat zijn liederen er nog meer werden gezongen dan in Vlaanderen.

In 1981 werd in het Hasseltse stadspark zijn standbeeld onthuld, een werk van beeldhouwer Jan van de Brande. Daartegen werd fel gereageerd door de Nationale Confederatie van Politieke Gevangenen en Rechthebbenden. Kort daarna werd een bomaanslag op het beeld gepleegd.

De gemeenten Beveren, Wielsbeke, Geel, Peer en Edegem hebben een Armand Preud’hommeplein of -straat. Hij is ereburger van de gemeenten Peer, Kampenhout, Kasterlee, Zichem en Geel. Zijn geboortehuis aan de Kloosterstraat 37 in Peer werd in 1990 het Armand Preud’homme Museum.

Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties