Vandaag 1991: Waals socialistisch leider André Cools vermoord
Het lichaam van André Cools (1927-1991) wordt geborgen
Het exacte motief voor de moord op André Cools werd nooit ontdekt, maar in de nasleep van zijn dood door maffiakogels kwamen wel de Agusta- en OMOB-smeergeldaffaires aan het licht.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementIn Luik sterft de Waalse socialistische voorman André Cools; hij is 63. Het is geen natuurlijk overlijden, hij wordt doodgeschoten als hij in de vroege ochtend het appartement van zijn vriendin Marie-Hélène Joiret verlaat. Die wordt zelf ook zwaargewond door een kogel. De Waalse politicus en vrijmetselaar André Cools was voorzitter van de PS (1973-1981) en van het Waals parlement (1982-1985), bovendien burgemeester van Flémalle (1964-1991) en Minister van Staat.
Marie-Hélène Joiret, kunsthistorica en nu voorzitster van het OCMW in Flémalle, werkte destijds in Brussel. Ze ging er elke ochtend met de trein heen en het was André Cools die haar met de auto naar het treinstation Les Guillemins bracht. Toen de moordenaars op de parkeerplaats arriveerden, was ze al in de Audi-coupé van Cools gestapt. ‘André had zojuist zijn koffertje achter zijn stoel neergezet’.
Het onderzoek naar de moord, geleid door de Luikse onderzoeksrechter Véronique Ancia, brengt een aantal corruptieschandalen aan het licht zoals de Agusta/Dassault-affaire en OMOB die in de late jaren 1990 tot de veroordeling leiden van vooraanstaande socialistische politici als Guy Spitaels, Guy Coëme en Willy Claes. Maar van geen van deze schandalen wordt bewezen dat ze met de moord op Cools samenhangen.
De huurmoordenaars worden in 1996 opgepakt: de Tunesiërs Ben El Amine Abdelmajid en Ben Rajib Abdeljalil, in Sicilië gerekruteerd door het maffiamilieu. Ze worden niet aan België uitgeleverd. In 1998 veroordeelt een rechtbank in Tunis hen voor de moord op Cools tot 20 jaar gevangenisstraf. Ze komen vrij rond 2011. De hoofdverdachte van de huurmoord, de Waalse politicus Alain van der Biest, pleegt op 17 maart 2002 zelfmoord.
Categorieën |
---|
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
Sinds 1800 mochten vrouwen geen broek meer dragen in Frankrijk, een wet die tot 2013 van kracht bleef.
De ontmanteling van de stopgezette kernreactoren is nog niet begonnen, laat het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle weten. Alles blijft mogelijk.