JavaScript is required for this website to work.
GESCHIEDENIS

Vandaag 2004: Geert Wilders verlaat de VVD en sticht de PVV

VandaagLuc Pauwels3/9/2024Leestijd 2 minuten
Geert Wilders (°1963)

Geert Wilders (°1963)

foto © Wikimedia Commons/EP

Geert Wilders verlaat door een verschil in visie de VVD in 2004. Na twintig jaar is zijn PVV uitgegroeid tot grootste fractie in de Nederlandse Tweede Kamer en deel van de regering Schoof I.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Tweede Kamerlid Geert Wilders stapt na nachtelijk overleg uit de liberale VVD-fractie en gaat verder als eenmansfractie, onder de naam ‘Groep Wilders’. Hij kondigt aan een nieuwe beweging te willen vormen ’ter rechterzijde van het politiek spectrum, met mensen die hun muil niet laten korven’.

De breuk met de liberale Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) is het gevolg van afwijkende, eerder rechts-conservatieve standpunten van Wilders. Zo is hij tegen toetreding van Turkije tot de EU – waar tegenwoordig ook de VVD tegen is. Als onafhankelijk Kamerlid bepleit hij een stop op de immigratie, de aanpak van radicale moskeeën, een gedwongen terugkeer van allochtone ‘reljeugd’ naar het land van herkomst en een steviger justitiebeleid.

Uit de Groep Wilders ontstaat in 2006 de Partij voor de Vrijheid (PVV). Ze neemt deel aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2006 en behaalt meteen negen Kamerzetels. Wilders maakt naam als fel criticus van de islam en van immigratie. Hij omschrijft de islam als een ‘fascistische ideologie’ en pleit voor het verbieden van de koran en het beperken van het aantal moskeeën. Immigratie uit hoofdzakelijk islamitische landen wil hij geheel stoppen en Nederlanders met een dubbele nationaliteit geen stemrecht meer geven in Nederland.

De PVV groeit gestadig en wordt bij de verkiezingen van 22 november 2023 zelfs de grootste partij met 37 zetels. Op 14 december 2023 werd voor het eerst een PVV’er voorzitter van de Tweede Kamer: Martin Bosma wint met 78 van de 148 stemmen.

De kabinetsformatie van na de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 leidt voor het eerst tot een kabinet met de PVV. De coalitie bestaat naast de PVV van Geert Wilders uit drie andere formaties: de liberale Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, Pieter Omtzigts Nieuw Sociaal Contract (NSC) en de BoerBurgerBeweging (BBB) van Caroline van der Plas. Afgesproken wordt dat Wilders en de andere partijleiders in de Tweede Kamer plaatsnemen en geen minister worden. Als premier wordt de partijloze topambtenaar Dick Schoof aangesteld. Op 2 juli 2024 wordt het kabinet beëdigd.

Bij de Europese verkiezingen van juni 2024 stijgt de PVV van Wilders van één naar zes zetels.

Geert Wilders is geboren op 6 september 1963 in Venlo (Nederlands Limburg). Sinds 31 juli 1992 is hij getrouwd met Krisztina Marfai, een Hongaarse diplomate.

Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen