Vandaag 2016: Evrard Raskin (80) overleden, VU-politicus, maar net geen voorzitter
Evrard Raskin (1935-2016)
foto © Letterenhuis
Evrard Raskin, Vlaams-nationaal politicus, wordt net geen VU-voorzitter. Hij evolueert van katholiek naar overtuigd vrijzinnig.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementIn Hasselt overlijdt Evrard Raskin, Vlaams-nationaal politicus, advocaat, rechter en auteur. Hij is 80. Raskin promoveert aan de Rijksuniversiteit Gent tot doctor in de Rechten en licentiaat Geschiedenis. Tijdens zijn studies is hij actief in het Algemeen Diets Jeugdverbond (ADJV) en in het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV).
Na een paar jaar leraar te zijn geweest, schakelt hij in 1968 over naar de advocatuur. Voor de Volksunie (VU) zetelt hij van 1968 tot 1977 in de Kamer, daarna tot eind 1978 in de Senaat.
In 1973, het jaar van de grote links-rechts confrontatie in de VU, verliest hij nipt de verkiezing voor het voorzitterschap van Hugo Schiltz. Die wil met de VU de links-liberale weg op, gefascineerd als hij is door D’66 in Nederland. Maar dit leidt onmiddellijk tot de electorale stagnatie van de partij. In 1980 publiceert Evrard Raskin zijn politieke memoires: Van binnenuit bekeken. De herinneringen van een VU-parlementslid.
Gedurende jaren spant Raskin zich in voor de culturele en maatschappelijke integratie van Vlaanderen en Nederland. Van 1971 tot 1978 is hij lid van de Interparlementaire Benelux-raad. En van 1987 tot 1991 Vlaams voorzitter van het Algemeen Nederlands Verbond (ANV). Hij schrijft biografieën van onder meer Gérard Romsée (1995), prinses Lilian Baels (1998) en koningin Elisabeth van België (2005).
Raskin evolueert in de loop der jaren van katholiek naar vrijzinnig en wordt op zijn wens burgerlijk begraven. Hij was de oom van Wouter Raskin, vandaag volksvertegenwoordiger voor de N-VA.
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
Schrijfster Henriëtte Roland Holst groeide op als notarisdochter en werd onder invloed van Herman Gorter marxiste. Ze evolueerde van sociaal-democrate tot overtuigd communiste.
‘Afgrond’ verhaalt de waargebeurde verhouding tussen Venetia Stanley en de veel oudere Britse premier Henry Asquith, die leidde tot een kabinetscrisis.