Vandaag 2018: Mies Bouwman overleden: ‘Dag lieve mensen!’
Mies Bouwman (1929-2018)
Mies Bouwman was waarschijnlijk Nederlands meest populaire televisiepresentatrice, die ook in Vlaanderen enorme waardering genoot.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementIn Elst (Utrecht) overlijdt Mies Bouwman (88), Nederlands meest populaire televisiepresentatrice, die ook in Vlaanderen enorme waardering genoot. Dat was in de tijd dat Vlamingen nog massaal naar de Nederlandse televisie keken. Ze was ook bij de VRT te zien in het programma Noord-Zuid, samen met Johan Anthierens.
Ze begint bij de Katholieke Radio Omroep (KRO) als omroepster, op haar 21ste. Daar presenteert ze de allereerste televisieavond op 16 oktober 1951. Altijd vrolijk en innemend op het scherm opent ze deze eerste uitzending door de kijkers aan te spreken met ‘Dag lieve mensen!’. Het zal haar handelsmerk blijven. Overigens bestaat dit allereerste programma uit een demonstratie pottenbakken en een dansje van doofstommen.
Ze vliegt eruit bij de KRO als wordt ontdekt dat ze een relatie heeft met regisseur Leen Timp (1921-2013), toen nog net niet gescheiden. Ze trouwt met hem in 1955 en ze krijgen vier kinderen. Na de KRO werkt Mies Bouwman voor de AVRO en de VARA. Ze presenteert 25 keer na elkaar de jaarlijkse intocht van Sinterklaas op de Nederlandse televisie.
Haar meest bekende tv-optreden brengt ze op 26/27 november 1962: de eerste grote liefdadigheidsactie op de Nederlandse radio en televisie, de uitzending Open het Dorp voor de bouw van een gehandicaptenwijk in Arnhem. Gedurende een 23 uur durende radio- en televisie-uitzending wordt circa 22 miljoen gulden ingezameld. Voor die tijd een spectaculair hoog bedrag.
Voor de VARA presenteert ze Mies-en-scène (met ‘de stoel van Mies’), de quiz Eén van de acht, de talkshow Mies en ook Zo is het toevallig ook nog eens een keer (1963-1964). Met dat tv-programma komt Bouwman in opspraak, omdat in de aflevering van 4 januari 1964 de acteur Peter Lohr een ironisch nepgebed uitspreekt in de vorm van het christelijke Onze Vader. Doodsbedreigingen aan haar adres maken dat ze haar medewerking aan het programma staakt.
Dat belet haar niet met groot succes verder te gaan op radio en televisie. Pas in 1993 stopt ze met haar reguliere televisiewerk. Ze schrijft verschillende kinderboeken. Op 17 augustus 2007 onthulde ze de naar haar genoemde Mies Bouwmanboulevard op het Media Park in Hilversum. Haar stem is sinds mei 2012 dagelijks te horen in de Efteling bij de fonteinenshow Aquanura. Mies vertelt de inleiding van de show, een samenvatting van het sprookje van de Kikkerkoning.
Mies Bouwman overlijdt op 26 februari 2018, thuis in haar woning, op de leeftijd van 88. Op 6 maart werd ze in besloten kring gecremeerd.
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
Jack London was een veelschrijver én avonturier. Zijn omzwervingen overtuigden hem van de noodzaak van een socialistische samenleving, een idee dat hij verwerkte in zijn boeken.
Evolueren we naar een politiek model zoals in een communistische eenpartijstaat? Ontdek het in ‘Ondernemen in Achterland 1.0’.