Vandaag 2021: Francis van den Eynde overleden, Vlaams-nationaal volksvertegenwoordiger
Francis van den Eynde (1946-2021)
Francis van de Eynde was lange jaren Vlaams-nationaal volksvertegenwoordiger en verder een ‘vrijzinnige heiden of heidense vrijzinnige’.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementIn een Aalsterse kliniek overlijdt Francis Van Den Eynde; hij is 74. Deze onstuimige, Brusselse jongen uit de Marollen werd een strijdvaardige Vlaams-nationalist, 24 jaar lang gemeenteraadslid in Gent en 19 jaar volksvertegenwoordiger. Hij was een Uilenspiegel, kampioen van de humor in de politiek en voerde in de Gentse gemeenteraad ooit een debat vol Kuifje-citaten. Belezen en erudiet, perfect viertalig, begenadigd spreker, was hij van 1999 tot 2001 ondervoorzitter van de Kamer. Een meer dan originele, want naast Vlaams-nationalist, definieerde Francis zichzelf op levensbeschouwelijk vlak als ‘vrijzinnige heiden of heidense vrijzinnige’.
Zijn meer dan een halve eeuw onafgebroken engagement voor Vlaanderen, voor het hele Nederland en voor het Europa der volkeren brengen hem van de Volksunie (VU) naar de Vlaamse Volkspartij (VVP) van Lode Claes, naar het Vlaams Blok/Vlaams Belang (VB) en naar de onafhankelijke Belfortgroep in Gent, om Voorpost niet te vergeten.
Hij viel op door zijn inzet, nooit bitsig of persoonlijk, maar wel ad rem. Toen hij in de Gentse gemeenteraad voor de zoveelste keer ‘de collaboratie’ voor de voeten kreeg geworpen – hij die zelf uit een ‘sneeuwwitte’ familie kwam – vroeg hij waarom het stadbestuur een straatnaam en een standbeeld voor Lieven Bauwens (1769-1822) in stand hield. Vraagtekens op vele gezichten. Wel, herinnerde Francis er de gemeenteraadsleden aan, die Bauwens was een collaborateur met de Franse bezetter, oorlogsburgemeester van Gent, chouchou van Napoleon…
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
Jack London was een veelschrijver én avonturier. Zijn omzwervingen overtuigden hem van de noodzaak van een socialistische samenleving, een idee dat hij verwerkte in zijn boeken.
Jack London was een veelschrijver én avonturier. Zijn omzwervingen overtuigden hem van de noodzaak van een socialistische samenleving, een idee dat hij verwerkte in zijn boeken.