Vandaag Elk jaar: de Feestdag van Vlaanderen
Vlaanderen Feest in Antwerpen (2019)
foto © Wikimedia Commons/WalkingBoots11
Elk jaar vieren we op 11 juli de Vlaamse feestdag. Die dag herdenken we de Guldensporenslag van 1302. Pas sinds 1893 werd actief geijverd voor een officiële feestdag, wat uiteindelijk lukte in 1973.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementDe Feestdag van Vlaanderen is officieel het Feest van de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaams Gewest. Het is de herdenking van de Guldensporenslag op 11 juli 1302 bij Kortrijk. Een Frans leger van 50 000 man, voornamelijk zwaar geharnaste ridders, wil even komaf maken met een Vlaams burgerleger dat bestaat uit 20 000 ambachtslui en landbouwers, aangevuld met geallieerden uit Namen en Zeeland. De Vlamingen zijn bewapend met zware stokken met een metalen punt, de bekende goedendags. De Fransen lopen vast in de drassige weiden. Uiteindelijk slaan ze op de vlucht. Als de strijd gestreden is, rapen de Vlaamse soldaten de sporen van de verslagen Franse ridders op, waardoor de slag de naam Guldensporenslag kreeg.
In oktober 1893 wordt 11 juli op een algemene vergadering van het Nationaal Vlaams Verbond in Tienen tot nationale feestdag van Vlaanderen uitgeroepen. Vooral onder aandrang van het in 1895 in Brussel opgerichte Algemeen-Nederlands Verbond (ANV) verspreidt de Vlaamse feestdag zich bijzonder snel, maar krijgt vooralsnog geen officiële erkenning. Het is pas sinds 1973 dat 11 juli de officiële feestdag van de Vlaamse Gemeenschap is.
Tegelijk wordt bij het decreet van 6 juli 1973 van de voormalige Raad voor de Nederlandse Cultuurgemeenschap de eerste twee strofen van De Vlaamse Leeuw uitgeroepen tot het volkslied van Vlaanderen. Op initiatief van de toenmalige gemeenschapsminister van cultuur, de liberaal Karel Poma, worden de tekst en de notatie van de muziek officieel vastgesteld bij het ministerieel besluit van 11 juli 1985 als volkslied van de Vlaamse Gemeenschap. Daarvoor wordt, na advies van het Algemeen Nederlands Zangverbond (ANZ), de tekst omgezet in modern Nederlands.
Categorieën |
---|
Tags |
---|
Personen |
---|
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
Jack London was een veelschrijver én avonturier. Zijn omzwervingen overtuigden hem van de noodzaak van een socialistische samenleving, een idee dat hij verwerkte in zijn boeken.
Jack London was een veelschrijver én avonturier. Zijn omzwervingen overtuigden hem van de noodzaak van een socialistische samenleving, een idee dat hij verwerkte in zijn boeken.