JavaScript is required for this website to work.
post

Vergeten vragen van de voorbije week (23)

Dominique Laridon3/12/2018Leestijd 4 minuten
Vergeten vragen

Vergeten vragen

foto © Reporters

Terwijl we nog even wachten op de val van de federale regering (niet lang meer nu): enkele vergeten vragen.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Ook de voorbije week werden veel vragen gesteld – en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals:

Hoeveel steun hebben jullie al verzameld voor Marrakesh?

(Aan Beweging.net, de christelijke arbeidersbeweging die een petitie heeft gelanceerd om het Migratiepact van Marrakesh te ondersteunen. De petitie werd vorige week dinsdag opgestart door de grootste en machtigste koepelorganisatie van het land en wist tegen het einde van de week enkele honderden handtekeningen te verzamelen. Ziedaar de spontane en massale volkssteun voor open grenzen.)

Waar blijven die peilingen over Marrakesh?

(Aan de journalisten die al weken schrijven over het Migratiepact van Marrakesh, het thema dat sinds een maand als een zwaard van Damocles boven de regering hangt. Er zijn al peilingen georganiseerd over de meest onnozele kwesties, maar over dit cruciale vraagstuk wordt de bevolking níet bevraagd. De VRT organiseerde wel een poll, maar schrok van de uitslag. De ombudsman zei dat een poll niet wetenschappelijk is en dat een peiling beter zou zijn. Wel, waar wacht de VRT op?)

Waarom negeren jullie de kanarie in de koolmijn?

(Aan onze media, die collectief zwegen over de noodkreet van de joodse gemeenschap. Het persbericht van het Forum der Joodse Organisaties – in geen enkele krant overgenomen, tenzij op Doorbraak – leest als een smeekbede om het Migratiepact van Marrakesh níet te tekenen, omdat de VN migranten nergens vraagt om onze waarden te onderschrijven ‘zodat in beginsel ons land ook antisemitische fundamentalistische moslims zou moeten toelaten’. De joodse gemeenschap weet goed genoeg waar ze het over hebben, maar onze goegemeente steekt de kop in het zand. Diezelfde goegemeente zal moslims wel met veel pathos omschrijven als ‘de nieuwe joden’. Kan het nog wranger?)

Als Gaza een ‘openluchtgevangenis’ is, wie is dan de cipier?

(Aan alle vrienden van de Palestijnse zaak, nu er steeds meer jonge mannen uit de Gazastrook naar België komen. ‘Niet dat de grens openstaat, maar wie Hamas kan betalen, wordt doorgelaten’, schrijft De Standaard. Wie Hamas kan betalen. Terwijl ons al jaren wordt voorgehouden dat het het de perfide Israeli’s zijn die de Gazastrook afgegrendeld houden…)

Wie bedenkt die reclames?

(Aan De Standaard, die een nieuwe reeks radiospots heeft lopen. Waaronder dit pareltje:

“Neger! Het klinkt even fout als het leest.

En toch leest u op de voorpagina van De Standaard van 2 oktober 1962 hoe een neger aan een blanke universiteit studeert.

U zou het nu niet meer dulden van uw krant. Omdat we met z’n allen zijn gaan stilstaan bij de impact van onze taal. Dáár begint racisme.

Schrap die taal en we veranderen de geschiedenis. Dat is het voortschrijvend inzicht van De Standaard!”

Er is geen betere manier om je 100-jarig bestaan te vieren dan door morele superioriteit te claimen tegenover je voorgangers uit 1962. Goed bezig, De Standaard! En helemaal niet zorgwekkend dat jullie voor jezelf taken weggelegd zien als ‘schrap die taal’ en ‘we veranderen de geschiedenis’. Dat is per slot van rekening de opdracht van een krant…)

In welke andere hoofdstad kunnen een handvol relschoppers zoveel schade aanrichten?

(Aan burgemeester Philippe Close, die toekeek hoe zo’n 200 ‘gele hesjes’ urenlang de straat overnamen in het hart van de hoofdstad. Het is onbegrijpelijk dat zo weinig hooligans zo lang de boel op stelten kunnen zetten, dan nog aan de voordeur van de premier. In Parijs loopt het ook uit de hand met de gilets jaunes, maar daar gaat het nog over duizenden manifestanten. Hier: 200. En ze mogen twee combi’s in brand steken.)

Hoe nuttig of waardevol is zo’n Erasmusjaar écht?

(Aan Onderwijsminister Hilde Crevits, die drie keer zoveel Vlaamse studenten op Erasmus wil sturen. Natuurlijk zijn er studenten die dankzij het Erasmusprogramma een razend interessant semester beleven in het buitenland – maar evengoed zijn er flierefluiters die een jaar lang de bloemetjes buitenzetten met steun van de belastingbetaler. Hier speelt een onuitgesproken dogma: Erasmus is per definitie geweldig omdat je zogezegd geen verlichting kan bereiken onder je eigen kerktoren.)

Welke hoge piefen van Groen en SP.a hebben zich schuldig gemaakt aan censuur?

(Aan komiek Raf Coppens, die in Humo vertelt over een relletje tijdens de opname van een verkiezingsprogramma op VTM. Coppens had een parodie gemaakt op Kvraagetaan van De Fixkes: zijn versie ging over een asielzoeker die meteen na zijn aankomst in België alle vormen van overheidssteun aanvraagt. Een aantal aanwezige politici van Groen en SP.a stikten net niet in hun verontwaardiging en eisten dat het liedje uit de uitzending geknipt werd. Later kreeg Coppens ook nog eens het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding over zich heen.)

Verdienen jullie Jean-Marie wel?

(Aan de N-VA, waar ze Jean-Marie Dedecker als onafhankelijke willen uitspelen op de West-Vlaamse Kamerlijst. Maar is de N-VA hem wel waard? Vorige week werd bekend dat de fiscale druk in België opnieuw gestegen is. Onder Di Rupo hadden we de hoogste fiscale druk in Europa, dankzij de N-VA hebben we nu de op één na hoogste. Het bilan van de N-VA is een bittere teleurstelling. Geen wonder dat die partij nu op zoek is naar electorale doping, zoals een Dedecker op de lijst.)

Hoe kán je een komisch programma maken als je niemand voor het hoofd gaat stoten?

(Aan de makers van het nieuwe VTM-programma ‘Grensoverschrijdend, dat humor wil brengen over seksuele intimidatie, discriminatie en pesten. Het motto is dat ze ‘niemand willen kwetsen’. Zo maken ze zich grote zorgen over een sketch met een parodie op een Afrikaanse dans, omdat zoiets ‘haters kan voeden’ en ‘racisme in de hand kan werken’. Alle moppen worden eerst voorgelegd aan een breed en divers testpubliek en de makers schrappen alles wat iemand kan kwetsen. U begrijpt: dat wordt lachen geblazen.)

Zit u zelf ook nog met vragen? Blijf er niet mee zitten. Stel ze hardop in een reactie op dit stuk.

Dominique Laridon (1978) zat eerst gewoon op Twitter, maar 140 tekens bleken toch iets te beperkt. Je hebt dan ook wat meer woorden nodig als je kanttekeningen wil plaatsen bij het publieke debat, licht wil laten schijnen op de manoeuvres binnen de binnenlandse politiek of uitgebreid wil treuren om de ondergang van het Avondland. Dominique heeft ergens in een lade een diploma politieke wetenschappen liggen, maar dat hoeft u niet ter sprake te brengen - het ligt gevoelig. 

Commentaren en reacties